Deze twee mannen maakten ruzie op de metro en lieten zo alle terreuralarmen afgaan

Print
Deze twee mannen maakten ruzie op de metro en lieten zo alle terreuralarmen afgaan

De politie heeft beelden verspreid van de twee mannen die vrijdag de paniek in het Londense metrostation Oxford Circus veroorzaakt hebben door met elkaar op de vuist te gaan. Niet veel later hebben ze zich vrijwillig aangeboden bij de politie.

De paniek brak vrijdag uit rond 16.30 uur. Volgens getuigen liepen twee mannen toen nogal hard tegen elkaar aan op een van de perrons in metrostation Oxford Circus. Ze kregen flinke ruzie en er werden meerdere rake klappen uitgedeeld.

Toen daarna plots een melding binnenliep van afgevuurde schoten, besloot de politie het metrostation te ontruimen. Dat de Britse popster Olly Murs tweette dat er geweerschoten waren en iedereen zo snel mogelijk naar buiten moest gaan, droeg alleen maar bij aan de paniek. Uit vrees voor een aanslag gingen alle terreuralarmen af.

De politie heeft zaterdag beelden verspreid van de ruziënde en vechtende mannen. Zij kwamen zich even later allebei aanmelden. “We deden een beroep op informatie na een incident in Oxford Circus gisteren. Sinds die oproep kwamen twee mannen, van 21 en 40, vrijwillig naar het politiestation en werden geïnterviewd”, aldus de politie op Twitter.

Negen gewonden

In de paniek raakten negen mensen gewond. Zij liepen de verwondingen op in de zee van honderden mensen die zo snel mogelijk het station wilde verlaten.

Deze twee mannen maakten ruzie op de metro en lieten zo alle terreuralarmen afgaan
Foto: EPA-EFE

“Niet panikeren”

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, bedankte de politie- en veiligheidsdiensten voor hun “snelle reactie” op het incident in Oxford Street. Wat er precies is gebeurd, zegt hij niet.

Wel herhaalt de burgemeester dat er geen bewijzen van schoten zijn gevonden en geen slachtoffers. Hij bevestigt dat de politie zich terugtrekt en dat de metro weer normaal rijdt.

“Het is extreem belangrijk dat wij allemaal waakzaam blijven en niet panikeren. Het is van vitaal belang dat wij niet zelfgenoegzaam zijn. Bij twijfel is het altijd het best het zekere voor het onzekere te nemen en de politie te bellen”, aldus de burgemeester die tevens verzoekt de anti-terreurlijn te bellen als men informatie over terreuractiviteit heeft.