Fit & Gezond

Waarom het misschien geen goed idee is om rauw koekjesbeslag te proeven

Print
Waarom het misschien geen goed idee is om rauw koekjesbeslag te proeven

Met je vinger door de kom ongebakken deeg of rauw beslag gaan - het kan lekker zijn, maar volgens een nieuwe studie doe je het beter niet. Uit Amerikaanse testen bleek dat de E.coli bacterie in rauwe bloem kan voorkomen.

E. Coli, een bacterie die nodig is voor de vertering, zit in de darmen van mensen en zoogdieren. Via uitwerpselen kunnen bijvoorbeeld beekjes, rauwe groenten of rauwe dierlijke producten besmet raken. Maar volgens een recente studie gepubliceerd in het vakblad New England Journal of Medicinekan de bacterie ook in rauwe bloem zitten. Het onderzoek gebeurde naar aanleiding van 56 gevallen van besmetting met de bacterie in 24 staten in de VS. Uit een labo-onderzoek van professor epidemiologie Samuel Crowe bleek dat de bacterie in verschillende stalen rauwe bloem aanwezig was en dat de besmettingen veroorzaakt waren door het proeven van zelfgemaakt rauw deeg of beslag.

"We willen vooral dat mensen zich beter bewust worden van het gevaar," zegt hoofdonderzoeker Samuel Crowe. "Zelfs van een beetje rauwe bloem kan je ziek worden. Ik heb al zowel E. coli als salmonella gehad en kan u verzekeren: dat is behoorlijk onaangenaam."

In de meeste gevallen geeft de E. coli-bacterie klachten zoals misselijkheid, braken en diarree. In ernstige gevallen kan de bacterie ook vermindering van de nierfunctie en bloedafbraak veroorzaken. De bacterie kan gedood worden door het voedsel te bakken of het water te koken. Wanneer de koekjes gebakken zijn, is er dus geen gevaar meer. Dit geldt ook voor de salmonellabacterie die in de rauwe eieren van het beslag zou kunnen voorkomen.

Bij het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) laat men weten dat het voorkomen van de E. coli bacterie in bloem een uitzonderlijke zaak is, in België is het nog nooit voorgekomen. Risicoproducten zoals rauw vlees, rauwe melk, ... worden wel aan strenge controles onderworpen.

Niet te missen