Mama

Langer dan twee films na elkaar kijken? Niet gezond voor je kinderen

Print
Langer dan twee films na elkaar kijken? Niet gezond voor je kinderen

Foto: Shutterstock

Vroeger was er alleen de televisie, nu heeft bijna iedereen ook een laptop, tablet of smartphone in huis. Er wordt meer dan ooit gegamed en naar filmpjes gekeken, en dat al van op heel jonge leeftijd. Kleine kinderen staren te veel naar een scherm, en daar moeten we mee oppassen, schrijft een nieuwe studie.

97% van de Europese gezinnen heeft een tv thuis, 72% een computer, 68% heeft toegang tot internet en 91% heeft een smartphone. Al van bij de geboorte zitten kinderen thuis voortdurend tussen schermen en kijken ze massaal filmpjes. 

Kinderen die lange periodes naar een scherm staren, lopen meer kans op obesitas, waarschuwen gezondheidsspecialisten van the European Academy of Paediatrics (EAP) en the European Childhood Obesity Group (ECOG) in een nieuwe Europese studie

De onderzoekers onderzochten het kijkgedrag bij kinderen en kwamen tot de conclusie dat peuters gemiddeld een uur per dag schermpjes kijken, terwijl dat bij kinderen van negen kan oplopen tot 9 uur per dag. De researchers onderschrijven dat dit kijkgedrag bijdraagt tot de toename van obesitas bij kinderen. "Kinderen bewegen zo minder en slapen ook later en slechter, waardoor de kans op obesitas op jonge leeftijd toeneemt". 

Anderhalf uur

"Het is beter om de schermtijd van je kinderen te beperken tot 90 minuten per dag en dat alleen voor kinderen ouder dan vier jaar", adviseert auteur en kinderspecialist Adamos Hadjipanayis 

"Zet kleine kinderen niet langer dan anderhalf uur voor een beeldscherm en beperk ook je eigen smartphone of tv-gedrag wanneer de kinderen in de buurt zijn", besluiten de dokters. 

 

Niet te missen