Hoeselaar doodde zijn vrouw en leefde dagen naast haar lijk

Print
Hoeselaar doodde zijn vrouw en leefde dagen naast haar lijk
Tongeren / Hoeselt -

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 18 jaar gevorderd voor Benny C. die in 2015 Cindy Van De Weghe (35) vermoordde. Volgens de procureur-generaal heeft de 41-jarige Hoeselaar zijn vrouw wel degelijk vermoord maar twijfelt hij of er sprake is van voorbedachtheid.

De advocaten die de familie van het slachtoffer vertegenwoordigen zetten tijdens hun pleidooi een niet zo fraai beeld neer van de beklaagde en probeerden de rechters ervan te overtuigen dat Benny C. de moord een dag eerder al gepland had. Zo stuurde hij zijn minderjarige zoon weg naar zijn moeder en stuurde hij een sms naar zijn ex-vriendin waarin hij schreef dat Cindy hen geen kwaad meer zou doen. Ook in de dagen na de feiten stuurde hij nog berichten naar familie en vrienden met de gsm van Cindy.

SMS

Op 30 juli, de dag van de vijfendertigste verjaardag van Cindy en tien dagen na haar dood, moest Benny C. zich melden bij de politie omdat hij verdacht werd van een woningdiefstal. “Hoe gruwelijk kan het zijn voor de familie als ze gecontacteerd worden door de politie nadat ze in de week daarvoor nog berichten van haar gsm hadden ontvangen die de indruk wekten dat ze nog in leven was. Hij heeft gewoon alles eraan gedaan zodat alle sporen uitgewist zouden worden”, aldus meester Miskovitz, die Benny C. als een manipulator en leugenaar omschreef. Volgens de advocaat wilde hij de familie laten geloven dat Cindy in haar slaap overleden was.

Volgens de procureur-generaal is het echter niet duidelijk dat er voorbedachtheid was. “Ja, hij heeft die sms verstuurd maar ik denk niet dat hij daar heeft over nagedacht. De jongen (zijn minderjarige zoon nvdr.) heeft zelf naar zijn oma gebeld om daar naar toe te gaan. Maar hij heeft geen auto en kon niet weg met het lichaam. Hij heeft haar opgebaard en daarna tien dagen in het huis laten liggen.”

Intentie

Hij stoorde zich aan de houding die Benny C. na de moord aan de dag legde. “C. deed niets. Hij nam geen initiatief om haar te reanimeren, naar de buren te lopen, of de hulpdiensten te bellen. Welke andere intentie dan doden heb je dan? Als je iemand anderhalve minuut de zuurstoftoevoer afsluit, geen daden biedt om te reanimeren. Welke intentie heb je dan? Er is geen discussie over de kwalificatie doodslag wel over de voorbedachte rade.”

De advocaat van Benny C. vroeg de herkwalificatie van doodslag naar slagen en verwondingen met de dood tot gevolg en een straf met uitstel.

Vonnis op 21 december.