Limburgse onderzoeker wint twee prestigieuze awards

Elektronisch spelletje zelf ontwerpen en thuis printen? Dankzij deze Limburger kan het

Print
Hasselt -

UHasselt-onderzoeker Raf Ramakers werd deze week bekroond met maar liefst twéé FWO-prijzen: de FWO IBM Innovation Award en de Nokia Bell Scientific Prize. Dr. Ramakers haalde de dubbelslag met zijn onderzoek naar hoe leken zélf fysieke interfaces kunnen ontwikkelen/optimaliseren. De studie resulteerde in twee handige tools: “PaperPulse” en “RetroFab” en in meerdere patentaanvragen.

De FWO IBM Innovation Award – de meest prestigieuze onderscheiding voor computer-wetenschappen of -toepassingen – wordt elk jaar uitgereikt aan een doctoraat dat “een originele bijdrage levert in het domein van de informatica”. De Nokia Bell Scientific Prize (die FWO uitreikt met financiële steun van Nokia Belgium) bekroont dan weer de beste, origineelste doctoraatsthesis rond o.m. virtual/augmented reality, Big Data of Internet of Things. Het doctoraat van Raf Ramakers kaapte ze alle twéé weg. Het doctoraat van Raf Ramakers werd mede gefinancierd door middelen van Iminds (het huidige imec).

“Vandaag kan iedereen aan de slag met pakweg WordPress om een website te maken. Maar in tegenstelling tot zulke digitale interfaces zijn fysieke interfaces gericht op één applicatie – een alarmklok, bijvoorbeeld. Zulke interfaces bestaan uit elektronische sensoren, software én een speciale fysieke vorm. Het maken van fysieke interfaces vergt met andere woorden veel technische expertise”, aldus Raf Ramakers. Voor zijn doctoraat onderzocht de UHasselt-onderzoeker hoe leken fysieke interfaces kunnen ontwikkelen met behulp van enkele ondersteunende tools.

PaperPulse

Eén van de resultaten van die doctoraatsstudie was PaperPulse – waarmee gebruikers flexibele substraten, zoals papier, kunnen omvormen tot interactieve applicaties. “De tool werkt een beetje zoals PowerPoint: je kunt afbeeldingen en sensoren vormgeven op een canvas.” De elektronische circuits worden automatisch gegenereerd door de software en worden geproduceerd door een standaard printer – weliswaar gevuld met geleidende inkt. “In de toekomst zou zo’n tool het mogelijk kunnen maken om eender welk substraat – posters, menu’s in restaurants, bordspellen… – interactief te maken.”

RetroFab

Dr. Ramakers bekeek verder hoe leken gemakkelijk bestaande fysieke interfaces – lichtschakelaars, ovens, bureaulampen… – kunnen aanpassen. “Zulke toestellen zijn niet altijd makkelijk te gebruiken voor bijvoorbeeld ouderen of mensen met een beperking. De RetroFab-tool, die ik ontwikkelde in samenwerking met Autodesk Research in Toronto, laat toe om die gebruikstoestellen opnieuw te configureren – en te interconnecteren.” Na een 3D-scan van het gebruikstoestel genereert RetroFab een structuur met alle nodige sensoren om het toestel automatisch te bedienen. “De zogenaamde add-on structuur wordt geproduceerd via 3D-printing en dan op de schakelaar, oven, lamp… geplaatst. Je kan het bewuste toestel dan bedienen vanaf een verbeterde, gepersonaliseerde interface.”

Het onderzoek van Raf Ramakers – op verschillende congressen in het buitenland bekroond – resulteerde al in meerdere patentaanvragen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio