“Ongevallenverzekering Deliveroo dekt koeriers minder goed”

Print
“Ongevallenverzekering Deliveroo dekt koeriers minder goed”

Foto: Photo News

De werkongevallenverzekering die Deliveroo gratis zal aanbieden aan de onafhankelijke koeriers, dekt de werknemers minder goed dan de werkongevallenverzekering die hen zou dekken als ze voor de coöperatie SMart zouden werken. Dat stelt het collectief van koeriers, met de steun van de Franstalige christelijke bediendevakbond CNE. Die stelt vast dat er geen collectief overleg is tussen de maaltijdenkoerierdienst en de koeriers.

“Het zogezegde ‘goede nieuws’ over die verzekering is een afleidingsmanoeuvre van het echte nieuws”, aldus het collectief. “Deliveroo heeft beslist zijn werknemers te dwingen vanaf 2018 het statuut van zelfstandige aan te nemen en hen niet langer te betalen per uur, maar per levering.” Volgens het collectief is er geen enkele zekerheid dat ze een minimum aan inkomen hebben elke maand.

De koeriers hadden als werknemers van SMart een wettelijke arbeidsongevallenverzekering. Wat Deliveroo aanbiedt, heeft “ernstige beperkingen”, aldus de organisatie. Het plafond van 1.500 euro bij de tussenkomst voor de medische kosten en hospitalisatie is “ridicuul” in geval van een zwaar ongeval. Ook is het inkomensverlies niet onbeperkt gedekt. Daarnaast is ook geen compensatie voorzien voor een permanente arbeidsongeschiktheid, of die nu gedeeltelijk of volledig is, zoals wel het geval is bij de andere verzekering.

Volgens het collectief antwoordt het platform niet op de kern van de problemen van de koeriers: geen minimumloon per werkuur. De wachttijd tussen de leveringen is nu verloren tijd, klinkt het. Als zelfstandigen krijgen ze ook niet dezelfde rechten en bescherming als met een contract, er is ook geen collectief overleg met Deliveroo.

Vrijdag organiseert het collectief een bijeenkomst van koeriers om 17.30 uur in Brussel, op de Louizalaan.