Fit & Gezond

Nieuwe aanwijzingen dat dit ingrediënt je slanker maakt

Print
Nieuwe aanwijzingen dat dit ingrediënt je slanker maakt

Foto: rr

Gooi gerust een extra kaneelstokje in de thee, want een nieuw onderzoek in het vakblad Metabolism suggereert dat kaneel een stevige oppepper voor je metabolisme is en vetcellen zou helpen verbranden.

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan hebben testen uitgevoerd met cinnamaldehyde, het stofje dat kaneel zijn typische smaak en geur geeft. Ze onderzochten het effect van deze stof op vetcellen, afkomstig van muizen én van mensen. Volgens hun resultaten lijkt het erop dat blootstelling aan cinnamaldehyde de cellen aanzet tot thermogenese, een proces waarin calorieën verbrand worden en warmte vrijkomt. De kaneel verhoogde de activiteit van verschillende genen, enzymen en proteïnen waarvan geweten is dat ze het metabolisme verbeteren.

“Kaneel maakt al jaren deel uit van ons eetpatroon en de meeste mensen vinden het ook lekker”, zegt Jun Wu, auteur van de studie. “Als deze stof ons kan helpen beschermen tegen obesitas, biedt ze mogelijkheden voor een aanpak waar patiënten zich makkelijker aan kunnen houden”.

Wacht nog even met de kaneelkoekjes

De onderzoekers zijn er nog niet achter hoe het proces precies verloopt en benadrukken dat verder onderzoek nodig is om de voordelen uit cinnamaldehyde te halen zonder mogelijke bijwerkingen te veroorzaken. Het is bijvoorbeeld nog niet zeker dat vetcellen in het lichaam op dezelfde manier reageren als die op een schaaltje en kaneelpoeder uit de supermarkt is ook niet hetzelfde als een geconcentreerde olie van cinnamaldehyde. Bovendien is het niet helemaal duidelijk hoeveel kaneel je zou moeten eten én eten we kaneel vooral in zeer suikerrijke bereidingen zoals koekjes en cake. Waar je dus, voor alle duidelijkheid, niet slanker van zal worden.

Lees ook: Dit ingrediënt zou kunnen helpen om minder zout en zoet te eten.

Niet te missen