Ziekenhuis neemt maatregelen nadat chirurg baarmoeder van vrouw met kinderwens verwijdert

Print
Ziekenhuis neemt maatregelen nadat chirurg baarmoeder van vrouw met kinderwens verwijdert

Foto: De Limburger

Het Nederlands-Limburgse ziekenhuis VieCuri schakelt voortaan professionele tolken in als artsen niet in dezelfde taal met elkaar kunnen communiceren. Dat is één van de maatregelen die werden getroffen nadat een gynaecoloog tegen de zin van een 35-jarige Poolse vrouw haar baarmoeder verwijderde. VieCuri heeft ook een extra controle ingevoerd om te controleren of een patiënt alle informatie begrepen heeft.

LEES OOK: Chirurg verwijdert ‘per ongeluk’ baarmoeder van jonge vrouw met kinderwens

De raad van bestuur van het ziekenhuis noemt de ongewenste verwijdering van de baarmoeder in 2013 een ‘zeer betreurenswaardig incident’. “VieCuri heeft lering getrokken uit dit incident en verbeteracties doorgevoerd en geborgd om zodoende de kans op herhaling maximaal te beperken”, schrijft het ziekenhuis in een verklaring.

VieCuri Medisch Centrum, dat vestigingen in Venlo en Venray heeft, moet de vrouw van de rechter 33.700 euro schadevergoeding betalen. De gynaecoloog kreeg een waarschuwing van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven omdat hij niet aan zijn informatieplicht heeft voldaan.