Fit & Gezond

Zoveel kopjes koffie mag je elke dag drinken

Print
Zoveel kopjes koffie mag je elke dag drinken

Foto: Shutterstock

Wie met mate koffie drinkt, hoeft zich geen zorgen te maken over mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Dat heeft een onderzoek dat gepubliceerd werd in het medisch tijdschrift British Medical Journal uitgewezen. Drie tot vier kopjes koffie per dag zouden volgens deze studie zelfs de risico's op een voortijdige dood en hartziektes kunnen verminderen.

Koffiedrinken met mate blijkt veilig. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van de University of Southamptom, dat meer dan 201 observatiestudies en 17 klinische studies over de gezondheidsrisico's van koffie wereldwijd bundelde. Volgens de hoofdonderzoeker, Robin Poole, een expert in volksgezondheid, brengt matig koffieverbruik mogelijk zelfs meer voordelen dan nadelen voor de gezondheid met zich mee.

Voordelen voor de gezondheid?

Zo zouden personen die drie tot vier kopjes koffie per dag drinken minder risico kunnen lopen op een vroegtijdige dood of hartziektes dan geheelonthouders. Een matige koffieconsumptie zou ook eventueel gelinkt kunnen worden aan een lager risico op diabetes, leveraandoeningen, Alzheimer, Parkinson en sommige kankers.

Hoewel het cafeïnehoudende drankje positief blijkt voor sommigen, blijkt uit de onderzoeksdata dat dit niet voor zwangere vrouwen geldt. Zwangere vrouwen die veel koffie drinken lopen net meer risico op vroeggeboorte, miskramen of op baby's met een laag geboortegewicht. Cafeïne zou bovendien mogelijk ook de kans op breuken bij vrouwen kunnen vergroten.

Aanbevelingen

Ook de European Food Safety Agency hanteert dezelfde aanbevelingen wat betreft de dagelijkse koffieconsumptie als het onderzoeksteam van de University of Southamptom: "Drink nooit meer dan vier kopjes koffie per dag. Meer cafeïne kan angst, slapeloosheid, hartritmestoornissen of hartfalen veroorzaken."

  

 

Niet te missen