Vandaag uitzonderlijk warm, maar koude en sneeuw zijn op komst

Print
Vandaag uitzonderlijk warm, maar koude en sneeuw zijn op komst

Foto: Yorick Jansens

Vandaag, donderdag, bereikt het kwik erg hoge waarden: maxima rond 15 graden, een zevental graden boven het langjarig gemiddelde. De zuidwestelijke wind waait stevig door, met rukwinden tot 60 of 70 km per uur. We beginnen met opklaringen, maar vanuit het westen komt meer bewolking opzetten en gaat het regenen.

Het wordt donderdag geleidelijk overal zwaarbewolkt met regen die van west naar oost over het land zal trekken. In het westen wordt het in de namiddag opnieuw droger met opklaringen. De maxima schommelen tussen 9 graden op de Hoge Venen en 13 tot 15 graden op de meeste andere plaatsen. Er waait een vrij krachtige zuidzuidwestenwind die in de loop van de dag ruimt naar zuidwest tot west en later afneemt naar matig. Er zijn rukwinden mogelijk tussen 60 en 75 km/u.

Vanavond verlaat de regenzone het zuidoosten van het land, tijdelijk gevolgd door brede opklaringen. In het westen van het land neemt de bewolking al voor middernacht opnieuw toe, gevolgd door een volgende vrij actieve regenzone. De minima liggen tussen 7 en 10 graden. De wind waait meestal matig uit zuidzuidwest en wordt in de loop van de nacht soms veranderlijk in de noordelijke helft van het land en neemt daar ook af. In de zuidelijke helft van het land daarentegen wordt de wind tegen de ochtend soms zelfs vrij krachtig met daar dan rukwinden mogelijk 70 à 80 km/u halen.

Vrijdag is het op de meeste plaatsen eerst nog zwaarbewolkt met perioden van regen. Later wordt het gedeeltelijk bewolkt vanaf het westen met nog kans op enkele lokale buien. In het zuidoosten blijft het regenachtig. De maxima schommelen tussen 7 en 11 graden. In de voormiddag waait er nog een vrij krachtige wind in de zuidelijke helft van het land uit zuidwest, die later ruimt naar westelijke richtingen en afneemt naar zwak tot matig. In de noordelijk helft van het land is de wind het grootste deel van de dag zwak tot matig uit noordelijke richtingen en later op de dag eerder uit westelijke richtingen.

Zaterdag in de voormiddag is het tijdelijk nog regenachtig in het oosten van het land. Daarna komen er opklaringen vanaf het westen maar verwachten we ook lokale buien. In de avond is er kans op winterse buien in de Ardennen. Het wordt gevoelig kouder dan de vorige dagen met maxima tussen 5 en 8 graden.

Zondag blijft het zeer wisselvallig en fris. Opklaringen en bewolkte perioden wisselen elkaar af met lokale buien. Op de Ardense hoogten valt er soms smeltende sneeuw of sneeuw. De maxima schommelen tussen 1 of 2 graden in de Hoge Venen en 8 graden aan de kust. In het oosten verwachten we nachtvorst.

Maandag wordt het waarschijnlijk eerst droger met enkele opklaringen maar later neemt opnieuw de kans op buien toe vanaf het westen met ook vrij veel wind. De maxima liggen tussen 0 en 5 graden ten zuiden van Samber en Maas en tussen 5 en 8 graden elders.

Vanaf dinsdag wordt het wisselvallig met sneeuwbuien in de Ardennen en regen- of soms winterse buien elders. De temperaturen zullen een paar graden dalen met woensdag maxima rond 4 of 5 graden in het centrum.