Mama

Baby's van zes maanden oud begrijpen al woordjes

Print
Baby's van zes maanden oud begrijpen al woordjes

Foto: Shutterstock

Uit een nieuw onderzoek van de Duke University blijkt dat baby's rond hun zes maanden al heel wat basiswoordjes beginnen te begrijpen. Volgens de wetenschappers gaat het om een "opwindende doorbraak", want voordien werd gedacht dat kinderen pas rond hun eerste levensjaar daartoe in staat waren.

Baby's van amper zes maanden oud kunnen al een basisbegrip hebben van eenvoudige woorden zoals 'auto', 'appel' of 'voet'. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Duke University. "Daaruit is duidelijk geworden dat het ontwikkelen van taal, veel vroeger dan eerst werd gedacht, al volop onder de oppervlakte woedt", zegt hoofdauteur en professor Elika Bergelson.

Om tot die conclusie te komen, werden hun herkenningsvaardigheden van woorden getest met oogsensoren en dat terwijl ze op een scherm foto's te zien kregen en hun zorgdrager tegen hen sprak. Als bijvoorbeeld dan het woordje appel werd uitgesproken, had de blik van de baby de neiging om in de richting van dat prentje te kijken. Ze slaagden er ook in de link leggen tussen twee begrippen als hen afwisselend twee gerelateerde en vervolgens niet-gerelateerde beelden werden getoond.

Hoewel daarmee volgens Bergelson niet gezegd is dat baby's de volledige betekenis van de woorden snappen zoals volwassenen dat doen, suggereert de studie toch dat ze al op vroege leeftijd heel wat basisbegrippen herkennen. 

 

Niet te missen