Ex-Miss Daisy Van Cauwenbergh riskeert 18 maanden cel voor mensenhandel

Print
Ex-Miss Daisy Van Cauwenbergh riskeert 18 maanden cel voor mensenhandel

Foto: Photo News

Het arbeidsauditoraat Halle-Vilvoorde heeft woensdag een celstraf van 18 maanden gevorderd tegen ex-Miss België Daisy Van Cauwenbergh, en een celstraf van 2 jaar voor haar echtgenoot Johannes “Huub” Fijen. De twee staan, samen met één van hun vennootschappen, terecht voor mensenhandel omdat ze een Thais koppel dat illegaal in België verbleef, twee jaar lang in hun villa aan het werk zouden gezet hebben zonder hen te betalen. Het koppel betwist alle tenlasteleggingen en vraagt de vrijspraak.

Volgens het arbeidsauditoraat en de advocaat van het Thaise koppel waren de twee mensen na de tsunami die Thailand eind 2004 trof, naar België gelokt met een rooskleurig voorgesteld job-aanbod.

“Er werd voor hen een toeristenvisum geregeld, dat slechts drie maanden geldig was, en ze werden aan het werk gezet in de villa van het koppel Fijen-Van Cauwenbergh in Wemmel”, klonk het. “De vrouw moest eerst enkel op de kinderen passen maar nadien ook koken en poetsen en de man ging eerst aan de slag als chauffeur voor de familie en nadien als tuinman. Ze kregen de beschikking over een flat in Schaarbeek en een scooter maar moesten lange dagen werken, zes dagen op zeven en continu ter beschikking staan van de familie. Daarvoor kregen ze zogezegd een loon maar dat werd vaak geheel of gedeeltelijk ingehouden, zogenaamd om kosten te vergoeden.”

Het arbeidsauditoraat sprak van moderne slavernij en de burgerlijke partij suggereerde dat de Thaise vrouw ook seksueel misbruikt was.

Twee jaar gratis gewerkt

“Uiteindelijk hebben die mensen bijna twee jaar zowat gratis gewerkt, wat een vorm van mensenhandel is”, aldus de arbeidsauditeur, die 2 jaar cel en een boete van 22.500 euro eiste tegen Johannes Fijen, 18 maanden cel en een boete van 13.500 euro voor Daisy Van Cauwenbergh, en een boete van 70.500 euro voor hun vennootschap. Minstens was er sprake van illegale tewerkstelling en het niet uitbetalen van lonen, waarvoor boetes van 12.600 tot 25.000 euro op hun plaats waren, aldus nog het openbaar ministerie.

De advocaat van het koppel vroeg met klem de vrijspraak en stelde dat het Thaise koppel nooit te werk was gesteld door Fijen en Van Cauwenbergh.

“Zij hebben na de tsunami persoonlijk mensen willen helpen door dat koppel een vakantie aan te bieden”, pleitte meester Hans Symoens. “Dat koppel maakte langzamerhand deel uit van de familie en wou uiteindelijk in België blijven. Ze hebben misschien wel eens op de kinderen gepast of in de tuin geholpen maar van slavernij of uitbuiting was helemaal geen sprake, en nog minder van verkrachting. Integendeel, die mensen zijn regelmatig met het gezin Fijen-Van Cauwenbergh mee op uitstap en op vakantie geweest.”

Foto’s

De advocaat zwaaide met een reeks foto’s die dat argument kracht moesten bijzetten. Nog volgens de verdediging was het onderzoek éénzijdig gevoerd omdat de verklaringen van de Thaise vrouw voetstoots als waarheid werden beschouwd en nooit naar behoren werden nagetrokken. Bovendien was volgens de verdediging de redelijke termijn overschreden en waren de feiten verjaard.

Het vonnis valt op 20 december.