Dan toch eens goed nieuws voor Rusland voor Winterspelen: dopingstraf van ijshockeytopper wordt ingekort

Print
Dan toch eens goed nieuws voor Rusland voor Winterspelen: dopingstraf van ijshockeytopper wordt ingekort

Foto: Photo News

De dopingschorsing van de Russische ijshockeyer Danis Zaripov is van twee jaar teruggebracht naar zes maanden. Het betekent dat de 36-jarige international vanaf donderdag weer speelgerechtigd is en in principe met de Russische ploeg mee kan naar de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

Zaripov werd eerder dit jaar geschorst na een positieve dopingtest. De drievoudig wereldkampioen tekende met succes protest aan, want de internationale ijshockeyfederatie IIHF schold hem de straf woensdag min of meer kwijt. Aangezien hij al vanaf mei niet meer mocht spelen, zitten de zes maanden die overbleven er op.

“We hebben uitgebreide documentatie en bewijs van deskundigen gekregen waardoor we nu kunnen concluderen dat Zaripov niet opzettelijk doping heeft gebruikt”, luidde een verklaring van de IIHF.

Of Zaripov in februari inderdaad actief is op de Winterspelen in Zuid-Korea, is nog de vraag. Rusland staat nog altijd onder curatele van het wereldantidopingagentschap WADA vanwege het omvangrijke dopingschandaal in het land. Het Internationaal Olympisch Comité beslist op 5 december of Rusland mag meedoen.

AK Bars Kazan, de club van Zaripov, reageerde verheugd op het nieuws. “We hebben altijd geweten dat Zaripov een eerlijke sportman is en wij geloofden in zijn onschuld.”