Stoelgang verzamelen voor de wetenschap

Print
Stoelgang verzamelen voor de wetenschap

Foto: GVB

Hoe kun je aan je darmflora zien of je een zware ziekte aan het ontwikkelen bent? Hoe verandert je dieet je darmflora? Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) wil het onderzoeken door 150 dagen de stoelgang te analyseren van 500 mensen. Minister voor Innovatie Philippe Muyters doet al mee. “In de mate van het mogelijke, want ik zit veel in het buitenland.”

“Minister Muyters heeft zich effectief ingeschreven. Hopelijk krijgt hij het ingepast in zijn agenda. Want het is intensief, 150 dagen lang je stoelgang analyseren.”

Professor Jeroen Raes (KU Leuven) van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie heeft al één testkonijn binnen. In totaal wil hij er 500 verzamelen om vanaf volgend voorjaar liefst een half jaar lang hun ­grote boodschap aan een wetenschappelijke ana­lyse te onderwerpen.

“Dit project is uniek in de wereld”, zegt Raes. “Wat het ons zal leren? We zijn volop bezig om te proberen te begrijpen wat onze darmflora kan zeggen over onze gezondheid. En wat we eruit kunnen gebruiken om te voorspellen of je in de toekomst een ziekte als darmkanker zal ontwikkelen. Er zijn ook aanwijzingen dat er een verband is tussen de samenstelling van je darmflora en ziektes als diabetes, alzheimer en parkinson. Als je dat een tijdlang kan opvolgen en de evoluties kan in kaart brengen, kunnen we daar hopelijk veel uit leren.”

Maar dan moeten de testpersonen natuurlijk wel 150 dagen ontlasting kunnen produceren die geanalyseerd kan worden. “Niet elke dag”, zegt Raes. “Eén maand lang is het elke dag, dan weer is het één keer per week, soms is het ook één keer per maand. Via een app zal je een waarschuwing krijgen dat het tijd is om nog eens een staal te nemen.”

Miljarden bacteriën

Je krijgt een setje “kits” waar je je gevoeg in kwijt kan. Die kit moet dan even in de diepvries. En dat moet dan nog bij de onderzoekers geraken. “We zullen met ophaalpunten werken”, zegt Raes. “We beseffen dat we veel vragen. Maar hoe meer mensen deelnemen, hoe sneller we stappen kunnen zetten in de relatie tussen de miljarden bacteriën in ons lichaam en onze gezondheid.”

Maar Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) verslikte zich gisteren toch even in zijn koffie: het VIB zoekt al langer naar 5.000 testpersonen die eenmalig een staal willen geven, maar hij tekende in voor het project waar 500 mensen voor gezocht worden en dat 150 dagen duurt. “De minister wil zeker meewerken, in de mate van het mogelijke”, zegt zijn woordvoerder Thomas Pollet. “Hij is vaak in het buitenland, dan wordt het niet eenvoudig om die stalen op hun bestemming te krijgen.”

INFO

Inschrijven kan opwww.vib.be/darmflora