© BART DEWAELE

“Er is een deradicaliseringsindustrie aan het ontstaan”

Volgens Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) is er door de wildgroei aan verschillende programma’s stilaan een ‘deradicaliseringsindustrie’ aan het ontstaan. Dat zei ze in het Vlaams parlement na een vraag van Imade Annouri (Groen). Er is volgens de minister te weinig expertise voorhanden.

Paul Van Tigchelt, de topman van Ocad, liet begin deze maand al verstaan dat er te veel verschillende programma’s bestaan. Het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse werkt daarom aan een kenniscentrum, om de markt in kaart te brengen en advies te verlenen.

“Ocad wil bekijken of er generieke minimale criteria kunnen worden opgesteld”, lichtte Liesbeth Homans dinsdag toe. “Op internationaal niveau is daar echter weinig expertise voor beschikbaar. De Vlaamse overheid is echter bereid hieraan haar volle medewerking te verlenen.”

Volgens Homans is het beleid versnipperd geraakt door de staatshervorming. Daarnaast vervult de private sector te vaak taken die al door de overheid worden uitgeoefend.

“Ik deel de bezorgdheden, omdat er op dit moment veel overheden zijn die geld veil hebben voor deradicalisering”, zei Ward Kennes van CD&V. Imade Annouri hoopt dat België een internationale pionier kan zijn in de uitwerking van minimumregels.

(belga)

Aangeboden door onze partners