De aarde gaat vaker en zwaarder beven

Print
De aarde gaat vaker en zwaarder beven

Zware aardbeving op grens tussen Iran en Irak.

Wetenschappers waarschuwen voor een forse stijging van het aantal zware aardbevingen volgend jaar. Dat komt omdat onze planeet in 2018 iets trager zal draaien dan dit jaar. Een dag zal een milliseconde langer duren. Zelf merken we daar niets van, maar het kleinste verschil in de rotatie van de aarde kan wel degelijk verwoestende gevolgen hebben.

Zo werd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Geological Society of America een forse stijging van het aantal ernstige aardbevingen voorspeld. Maar hoe komt dat nu precies? Geologen Roger Bilham en Rebecca Bendick benadrukken de link tussen aardse rotatie en seismische activiteit na hun onderzoek dat ze uiteenzetten in een paper.

Ondergrondse energie

Hoewel de veranderingen in de rotatie van onze planeet miniem zijn - een dag duurt slechts een milliseconde langer - zouden ze wel nog steeds betrokken zijn bij het vrijkomen van enorme hoeveelheden ondergrondse energie. Bilham en Bendick hebben in hun studie gekeken naar aardbevingen met een kracht van 7 of hoger op de schaal van Richter die sinds 1900 hebben plaatsgevonden.

De aarde gaat vaker en zwaarder beven
Zware aardbeving in centraal Italië in 2016. Foto: Photo News

De geologen vonden vijf periodes waarin er telkens meer en grotere aardbevingen waren geweest. “In deze periodes waren er tussen de 25 en 30 intense aardbevingen per jaar,” zegt Bilham. “De rest van de tijd was het gemiddelde cijfer ongeveer 15 grote aardbevingen per jaar.” Het onderzoek naar de correlatie tussen deze perioden van intense seismische activiteit en andere factoren was intens. Maar toch ontdekten de geologen een verband. “De rotatie van de aarde wordt zeer nauwkeurig gemeten met atoomklokken”, klinkt het. “En zo ontdekten we dat telkens er meer aardbevingen waren, de snelheid van het draaien van de aarde iets afnam.”

2018 rampenjaar

Bilham en Bendick ontdekten ook dat de verschillende periodes waarin de aarde trager draaide, telkens ongeveer vijf jaar duurden. Cruciaal in het onderzoek is dat deze cycli steeds gevolgd werden door periodes waarin het aantal intense aardbevingen toenam. “De conclusie is eenvoudig”, zegt Bilham. “Volgend jaar zouden we een aanzienlijke toename van het aantal zware aardbevingen moeten zien. We hebben het dit jaar gemakkelijk gehad. Tot nu toe hebben we er ongeveer zes ernstige gehad. Maar vanaf 2018 kunnen dat er gemakkelijk 20 zijn.”

Waar deze aardbevingen zullen plaatsvinden, is moeilijk te voorspellen. Bilham zegt wel dat de meeste intense aardbevingen die reageerden op veranderingen in daglengte, gebeuren in de buurt van de evenaar. In de tropische gebieden van de aarde leven ongeveer een miljard mensen.

LEES OOK. Zware aardbeving op grens tussen Iran en Irak eist loodzware tol: al meer dan 400 doden en 6.500 gewonden