Islamprediker Ali Houri niet langer welkom in Antwerpen

De stad Antwerpen bevestigt dat de omstreden Nederlandse islamprediker Ali Houri momenteel een lessenreeks had lopen in een stedelijk gebouw. Dat gebeurde volgens schepen van Sociale Zaken en Diversiteit Fons Duchateau (N-VA) “onder valse voorwendselen” aangezien er op die locatie geen religieuze activiteiten mogen worden georganiseerd. Duchateau laat de lessenreeks daarom meteen stopzetten.

VIDEO. Infoavond voor moslims in Genks stadhuis: “Muziek beluisteren is des duivels”

Ali Houri kwam de voorbije dagen in het oog van de storm terecht door een uitzending van het Nederlandse programma ‘Nieuwsuur’, dat aanwezig was op een lezing van de man in het stadhuis van Genk. Er was te zien hoe mannen en vrouwen apart moesten zitten en aan de aanwezigen werd onder meer verteld dat ze niet meer naar muziek mochten luisteren omdat dat een zonde is.

De Nederlandse prediker blijkt echter ook elders in Vlaanderen actief te zijn. In het Antwerpse gemeenschapscentrum Den Tir in de wijk Kiel loopt sinds september een lessenreeks van Houri. Het stadsbestuur deed daarover intussen navraag. “Volgens de aanvrager zou het onderwerp Arabische geschiedenis worden”, laat schepen Duchateau dinsdag weten. “Vanuit de administratie was daarover vooraf al expliciet gewaarschuwd dat er geen religieuze materie aan bod mocht komen en ze hadden verzekerd dat dit niet het geval zou zijn. Nu blijken de lessen echter onder meer over de handelingen van de profeet Mohammed te gaan en hoe die kunnen vertaald worden naar het hedendaagse leven.”

De organisatie achter de lessenreeks, koepelorganisatie VOEM, komt ook twee jaar niet meer in aanmerking om nog lezingen te organiseren op stedelijke locaties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer