Controverse rond het toekomstig WK-lied van de Rode Duivels

Print

De Brusselse rapper Damso zal het officiële Rode Duivels-lied schrijven voor het WK 2018 in Rusland. Die keuze wordt niet door iedereen gesmaakt. Viviane Teitelbaum, voorzitster van de Raad van Franstalige Vrouwen in België, vindt de teksten vaak gewelddadig en seksistisch en dat ze geen voorbeeld zijn voor de jeugd.

Afgelopen vrijdag maakten Eden Hazard en Michy Batshuayi in een videoboodschap bekend dat Damso het nieuw WK-lied zou schrijven. Damso is een rapper van Belgisch-Congolese afkomst. Momenteel werkt hij aan zijn derde album. Hij is vooral bekend in Frankrijk, Wallonië en Brussel.

Afgelopen vrijdag maakten Eden Hazard en Michy Batshuayi in een videoboodschap bekend dat Damso het nieuw WK-lied zou schrijven. Damso is een rapper van Belgisch-Congolese afkomst. Momenteel werkt hij aan zijn derde album. Hij is vooral bekend in Frankrijk, Wallonië en Brussel. Ontevredenheid Niet iedereen is tevreden met keuze van deze artiest. Zo zegt Viviane Teitelbaum politicus en voorzitster van de Raad van Franstalige Vrouwen in België dat ze geschokt is van die keuze. “Je moet zijn teksten lezen, ik durf het zelfs niet citeren, het is echt iets dat vandaag niet meer acceptabel is,” zegt ze in een interview aan RTL Info. De Belgische voetbalbond blijft bij haar keuze. “We moeten de beslissing niet terugdraaien, natuurlijk kan je enkele woorden uit hun context halen en dat is goed voor hem en voor andere artiesten, zo kunnen teksten op verschillende manieren worden waargenomen,” zegt Pierre Cornez, woordvoerder van de Belgische voetbalbond. Damso heeft nog niet gereageerd. De rapper is volop bezig met het schrijven van het nieuwe nummer. Het Belgische lied van EURO 2016 werd gemaakt door Dimitri Vegas & Like Mike (”Melody”), in 2014 produceerde Stromae (”Ta Fête”) de hymne.

Ontevredenheid

Niet iedereen is tevreden met keuze van deze artiest. Zo zegt Viviane Teitelbaum politicus en voorzitster van de Raad van Franstalige Vrouwen in België dat ze geschokt is van die keuze. “Je moet zijn teksten lezen, ik durf het zelfs niet citeren, het is echt iets dat vandaag niet meer acceptabel is,” zegt ze in een interview aan RTL Info.

De Belgische voetbalbond blijft bij haar keuze. “We moeten de beslissing niet terugdraaien, natuurlijk kan je enkele woorden uit hun context halen en dat is goed voor hem en voor andere artiesten, zo kunnen teksten op verschillende manieren worden waargenomen,” zegt Pierre Cornez, woordvoerder van de Belgische voetbalbond.

Damso heeft nog niet gereageerd. De rapper is volop bezig met het schrijven van het nieuwe nummer. Het Belgische lied van EURO 2016 werd gemaakt door Dimitri Vegas & Like Mike (”Melody”), in 2014 produceerde Stromae (”Ta Fête”) de hymne.