“Unieke nederzetting uit volle Middeleeuwen” ontdekt bij graafwerken Alken

Print
Alken -

Het archeologieteam van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft op de Koutermansite in Alken, waar het nieuwe rusthuis zal komen, resten gevonden van een unieke nederzetting uit de volle Middeleeuwen (rond 1200 na Christus, red). “Bewoning uit deze periode is in Haspengouw nagenoeg onbekend”, zegt teamleader Martijn Bink.

Het archeologieteam van de Vrije Universiteit Amsterdam is al enkele weken aan het graven op de site. “Ons werk is nu beloond met deze prachtige vondst. Zo’n nederzetting is uniek voor de regio, omdat bewoning uit deze periode in de Haspengouw nog nagenoeg onbekend is”, zegt Bink. Hij onderzoekt de site samen met een zevental mensen.

En er is nog meer nieuws vanop de bouwsite. “Er werd ook nog een nederzetting uit de Late Middeleeuwen en Nieuwe Tijd (tussen 1400 en 1600 na Christus, red) gevonden.” Die tweede vondst lijkt een omgracht terrein te omvatten.”Rondom het terrein is veel bouwpuin aangetroffen, wat wijst op de aanwezigheid van een stenen gebouw binnen deze gracht. Hoewel de gracht geen verdedigende functie zal hebben gehad, heeft de aanwezigheid ervan het gebouw wel een voornaam uiterlijk gegeven.”

Wat dit nu allemaal betekent leest u in HBVL van dinsdag 21 november

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio