VIDEO. Infoavond voor moslims in Genks stadhuis: “Muziek beluisteren is des duivels”

Print
Genk -

In Genk is ophef ontstaan na een lezing voor moslims in het stadhuis. “Religieuze gekken zaaien haat, zetten bevolkingen tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil. Op het Genkse stadhuis! Laten we dit toe?”, tweette staatssecretaris Zuhal Demir. Twee Nederlandse predikers kwamen vertellen hoe je een goede moslim wordt. “Overspel is verboden, het is zondig om een café in te lopen of naar een verjaardag te gaan waar alcohol wordt gedronken en het maken of beluisteren van muziek is des duivels”, klonk het. Burgemeester Wim Dries (CD&V) zegt dat hij geen wettelijke redenen had om de lezingen te verbieden.

Mannen vooraan in de zaal, vrouwen achteraan. Zo begon de lezing ‘Van de wieg naar het graf’ van de Nederlanders Abid Tounssi en Ali Houri die ook werd bijgewoond door het Nederlandse nieuwsprogramma Nieuwsuur. De lezing werd georganiseerd door de Genkse organisatie ‘Al Qiblah - Het Kompas’.

Vorig jaar stopte Tounssi met rappen, want volgens hem zijn de beste teksten toch al geschreven: ze staan in de Koran. Hij is niet alleen gestopt met het maken van muziek, maar ook met het beluisteren. Want dat is zondig, net als ontucht, overspel, bepaalde kleding dragen en alcohol drinken. En, zo benadrukt hij, “de straf binnen islam hiervoor is buitengewoon ernstig.”

Hervallen

VIDEO. Infoavond voor moslims in Genks stadhuis: “Muziek beluisteren is des duivels”

Vanuit de zaal komen er volop vragen voor Tounssi. Hoe doe je dat nu best, stoppen met muziek? En is muziek luisteren wel echt zo slecht? Veel bezoekers zijn duidelijk onder de indruk. “Ik heb moeten huilen”, vertelt iemand.

De Nederlanders zijn helden voor de Genkse jongeren: “Ik luister bijna elke dag muziek. Ik probeer het altijd te verminderen en naar de Koran te luisteren, maar dan herval ik telkens weer”, zegt een jong meisje.

De invloed van de twee predikers is duidelijk groot. “Ik ben een hoofddoek gaan dragen en heb mijn modestudie opgegeven omdat ik het niet vond passen met islam.” Of ook: “Ik zou geen werk meer accepteren als ik niet mag bidden” en “ik probeer meer lange jurken te dragen en lossere kleding.”

Religieuze gekken

Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) was alvast razend toen ze de reportage zag. “Religieuze gekken zaaien haat, zetten bevolking tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil. Op het Genkse stadhuis! Laten we dit toe”, vroeg ze zich af op Twitter.

De woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dat Demir zwaar gechoqueerd is na de reportage. “De zaal was gesegregeerd opgevuld: jongens vooraan, meisjes achteraan. Maar ook mensen die alcohol consumeren en muziek werden als zonde uitgesproken. Dat staat haaks op het beleid van de staatssecretaris, zo’n zaken kunnen wij niet aanvaarden. De staatssecretaris heeft dan ook gevraagd aan het instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen om die zaak uit te pluizen.”

De Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) pareert de kritiek van Demir op het stadsbestuur. “Alle sprekers zijn op voorhand doorgelicht en er werd toen niets verdacht, bijvoorbeeld steun aan IS, gevonden”, zegt hij. De politie was de hele avond ter plaatse aan het stadhuis om een oogje in het zeil te houden, maar meer kon de burgemeester naar eigen zeggen niet doen. “Ik kon dit niet preventief verbieden. Er waren daarvoor geen wettelijke gronden. Alleen op basis van mijn eigen mening gaat dat niet, ik moet de wet volgen”, benadrukt hij.

Hasseltse schepen

Opvallende aanwezige was de Hasseltse schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili. In een reactie aan onze redactie ontkent hij dat hij de lezing van de Nederlandse ex-rapper heeft gevolgd.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio