© BELGA

Jacques Borlée is er zeker van: "Komende drie jaar kunnen we beste Belgian Tornados ooit zien"

Jacques Borlée overschouwt op de Team Belgium-stage in Lanzarote met Julien Watrin, Robin Vanderbemden, Jonathan Sacoor en zijn zonen Kevin, Jonathan en Dylan de zes pionnen van de 4x400m-aflossingsploeg. "Het doet me plezier te zien dat iedereen heel gemotiveerd is. Als we in de nodige kalmte en sereniteit kunnen werken en als alle instituties focussen op het welzijn van de atleten, dan zullen we de komende drie jaar de beste Belgian Tornados ooit zien."

Op het WK in Londen strandden Kevin en Jonathan Borlée in de halve finales van de 400m. "Ik was erg triest dat Kevin door ziekte niet voluit kon gaan, want ik zag hem in staat om dicht bij zijn persoonlijk record te geraken", aldus Jacques Borlée. "Jonathan slaagde erin om, na enkele moeilijke jaren, zijn vorm terug te vinden. Vandaag is hij heel gemotiveerd. Jonathan straalt sinds hij medio augustus voor het eerst vader werd. Hij is niet te vermoeid en kan na de geboorte alles beter relativeren."

Dylan, niet tevreden over zijn voorbereiding op het vorige seizoen, bleef in 2017 ver verwijderd van zijn persoonlijk record op de 400 meter. "We hebben alles goed geanalyseerd en al veel wijzigingen doorgevoerd. Ik heb hem gezegd dat hij moet ophouden zichzelf te vergelijken met anderen en een precies doel moet vooropstellen. Ik ben echt verbaasd over hoe goed Dylan hier al is, qua uithouding en ook op biomechanisch vlak."

De Belgian Tornados moesten in de WK-finale vrede nemen met de vierde plaats, na ook al de meest ondankbare plek op de Spelen in Rio. "Onze groep blijft uitstekend presteren op training. De komst van de achttienjarige Jonathan Sacoor is erg prettig. Hij heeft talent, is heel leergierig en heeft zijn plaats in de groep gevonden. Hopelijk komt Julien Watrin sterk terug na zijn hielblessure en blijft Robin Vanderbemden vooruitgang boeken. Met onze zes atleten kunnen we in de komende kampioenschappen grootse prestaties neerzetten", verklaart de coach van de Tornados, die bevestigt dat de aflossingsploeg zal deelnemen aan het WK indoor in Birmingham (1-4 maart).

Kevin Borlée maakt brandhout van nieuwe wereldranglijst

Kevin Borlée is niet te spreken over het voornemen van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) om vanaf 2018 wereldrankings in te voeren, naar het voorbeeld van het tennis. Die rankings zullen de minima vervangen waaraan atleten moeten voldoen om zich te plaatsen voor grote toernooien als het WK en de Olympische Spelen. “Ik vind dat een heel slecht idee. Dit is veranderen om te veranderen. Bovendien werden de atleten niet geconsulteerd”, vertelt de 400m-specialist op de Team Belgium-stage in Lanzarote.

In de loop van het seizoen zullen atleten punten kunnen scoren. Hoe belangrijker de competitie, hoe meer punten er te rapen vallen. Het nieuwe systeem zou gebruikt worden voor de kwalificaties voor het WK 2019 in Doha en de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

“De atletiek is nu een heel objectieve sport, waarbij men bijvoorbeeld een chrono vraagt. Het is bijzonder jammer dat dit aan de kant geschoven wordt”, ziet Kevin Borlée het somber in.

“Op de 400 meter zijn er slechts acht banen, en de ene competitie is de andere niet. Hoe zullen die punten geteld worden? Wie mag er deelnemen aan een meeting waar er meer punten te verdienen vallen? Nu gebeurt het vaak dat managers hierover beslissen en lobbyen om een goede baan te krijgen. De atleten dreigen niet op gelijke voet behandeld te worden.”

“We zullen in compleet andere omstandigheden lopen, ons leven wordt heel wat complexer. Heel wat atleten zullen non-stop in actie moeten komen om voldoende punten te pakken. En dat in een sport waarin een optimale voorbereiding vereist is en waarin je tracht toe te werken naar een piek. En als je geblesseerd geraakt, wordt het heel moeilijk om terug te keren want je hebt nauwelijks punten”, besluit de snelste Belg op de 400m in 2017.

Aangeboden door onze partners