Nieuw proefproject: Limburg.net gaat nu ook apart keukenafval ophalen

Print
Meeuwen-Gruitrode / Tongeren / Lommel -

Na het proefproject Optimo in Lommel breidt Limburg.net het testgebied voor één jaar uit naar vier nieuwe wijken. Vanaf 1 januari worden in Koninksem en Lauw (Tongeren) en Ellikom en Wijshagen (Meeuwen-Gruitrode) één jaar lang niet vijf, zoals in Lommel, maar zes verschillende afvalsoorten op één dag opgehaald om de 14 dagen.

In Lommel testte Limburg.net sinds 4 april 2016 het nieuwe ophaalsysteem uit waarbij er 5 verschillende afvalsoorten op 1 dag en in 1 vrachtwagen worden opgehaald. Vanaf 1 januari wordt het testgebied dus niet alleen uitgebreid, maar ook het aantal afvalsoorten wordt vermeerderd, welgeteld naar 6. Naast huisvuil, pmd, zachte plastics, textiel en groenafval zal er ook organisch keukenafval in een aparte zak worden opgehaald. “Het vertrouwde gft wordt nu dus opgesplitst in organisch keukenafval, groenafval en snoeihout”, laat Walter Cremers, voorzitter van Limburg.net weten. Daardoor zal de groene container voor gft in Koniksem, Lauw, Ellikom en Wijshagen een jaartje aan de kant worden geschoven.

In Ellikom en Wijshagen verdwijnt ook de grijze afvalcontainer voor restafval een jaar uit het oog. In ruil krijgen alle inwoners van het testgebied een startpakket met nieuwe zakken met een speciale sluiting en een emmertje voor organisch keukenafval. Omdat het afval enkel in zakken ophalen goedkoper is, krijgen de inwoners ook een korting op hun afvalbelasting.

Niet langer houdbaar

Het basisidee achter het proefproject is eenvoudig: kunnen de huidige afvalwagens niet optimaler gebruiken door de verschillende soorten zakken in dezelfde inzamelwagen op te halen en ze achteraf weer uit elkaar te halen voor verwerking, in plaats van voor elke fractie een aparte wagen rond te laten rijden?

“Vandaag rijdt voor elke afvalsoort, voor elke kleur zak, een afzonderlijke ophaalwagen rond. Dat systeem is in de toekomst niet langer houdbaar. Dankzij de snel evoluerende wetenschap komen er immers steeds meer recyclagemogelijkheden en is er daarom nood aan meer gescheiden afvalsoorten. Maar het is praktisch niet haalbaar en vooral financieel niet betaalbaar om steeds meer vrachtwagens in te zetten”, klinkt het bij Limburg.net. De inwoners van Lommel geven alvast een tevredenheidsscore van 8,6 op 10 voor de nieuwe manier van ophalen. Slechts 1% wil terug naar het oude systeem.

Duurzamer en goedkoper, ook voor burgers

Tongeren en Meeuwen-Gruitrode stelden zich kandidaat om dit nieuwe en innovatieve proefproject in een gedeelte van hun grondgebied op te zetten. “Wij zijn blij dat sommige van onze inwoners als eerste kennis mogen maken met dit proefproject : gemakkelijker voor de burger en met minder transport. En dus ook duurzamer en goedkoper”, aldus Lode Ceyssens, burgemeester van Meeuwen-Gruitrode.

Ook Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren is enthousiast over het project: “Vandaag rijdt voor elke afvalsoort, voor elke kleur zak of bak een afzonderlijke ophaalwagen rond. Omdat dat systeem in de toekomst niet langer houdbaar is, zijn we blij dat er naar alternatieven gezocht wordt en dat Tongeren met de dorpen Koninksem en Lauw, mee proef mag draaien in een nieuw ophaalsysteem waarbij de verschillende afvalfracties in één keer worden opgehaald.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio