Beauty

Honderd jaar haar ontharen: zo deden we het vroeger en nu

Print
Honderd jaar haar ontharen: zo deden we het vroeger en nu
Van scheren tot laseren: de manieren om te ontharen zijn de voorbije jaren flink geëvolueerd. Maar wist je dat benen vroeger een behandeling kregen met… schuurpapier? Modeblad Allure zet de onthaarmethoden - zowel bekend als bizar - nog eens allemaal op een rij in een filmpje.

Het eerste scheermesje voor dames werd in 1915 geïntroduceerd, net wanneer de mouwloze flapper dresses populair werden. Dames begonnen en masse hun okselhaar te scheren. In de jaren dertig vonden vrouwen een creatieve manier om hun beenhaar te verwijderen, al was die niet bepaald pijnloos. Ze wreven erover met schuurpapier of puimsteentjes om een zo glad mogelijk resultaat te bekomen.

Tekort aan kousen

In het volgende decennium was het elektrische scheermesje een feit. De ontwikkeling ervan kwam er omdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een schrijnend tekort was aan nylonkousen. En toen kwamen de fifties eraan met Marilyn Monroe als stijlicoon. De ster had perfect gestileerde wenkbrauwen en dames aller landen gingen aan de slag met een pincet.

De Brazilian wax

De jaren 60 staan in de geschiedenis van de onthaarmethoden bekend als het decennium waarin hars populair werd. Armen en benen: alle ongewenste haartjes konden er plots in één ruk af met een strip. Maar harsen is aan de pijnlijke kant, dus bedacht de schoonheidsindustrie een zachter alternatief: scheerschuim. In de jaren 80 beperkten dames zich niet enkel tot het ontharen van okselholtes en benen, ook schaamhaar werd verwijderd. The J. Sisters, een schoonheidssalon in New York maakten de Brazilian Wax razend populair.

Tot op vandaag zijn de meeste vormen van ontharing nog populair, op het schuurpapier na. Sinds de jaren 90 kunnen we haartjes ook permanent weg laten laseren. Veel merken pakken tegenwoordig zelfs uit met lasertoestellen voor thuis.

Niet te missen