Food

Snel, snel iets eten? Geen goed plan als je mager en gezond wil blijven

Print
Snel, snel iets eten? Geen goed plan als je mager en gezond wil blijven

Foto: Shutterstock

We hebben vaak zo weinig tijd dat zelfs eten snel snel moet gaan, maar toch is het beter om dat op rustige manier te doen als je je metabolisme goed wilt laten functioneren. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat snelle eters ook sneller met obesitas te kampen krijgen, met alle gevolgen voor de gezondheid van dien.

Tijdens de American Heart Association’s Scientific Sessions werden de resultaten voorgesteld van een nieuw onderzoek dat het metabolisme van snelle en trage eters bestudeerde. Daaruit blijkt dat die eerste groep meer risico loopt op het ontwikkelen van obesitas of het metabool syndroom. Dat laatste is een chronisch stofwisselingsprobleem dat gepaard gaat met onder meer een hoge bloeddruk, obesitas, een gestoord bloedsuikergehalte en stoornissen in de bloedstolling. Allebei de aandoeningen vergroten bovendien het risico op hartaanvallen en -ziektes en diabetes.

Een Japans onderzoek dat duizend vrijwilligers vijf jaar lang volgde, was eerder al tot dezelfde bevindingen gekomen. Onder de snelle eters ontwikkelden er 84 het metabool syndroom en ze waren beduidend zwaarder dan de trage eters. Ook de omtrek van hun taille was gemiddeld groter en ze hadden veel vaker te kampen met een hoge bloedsuikerspiegel.

Bewuster

Volgens cardioloog Dr. Nieca Goldberg is er heel wat research die aantoont dat te snel eten geassocieerd kan worden met gewichtstoename en gezondheidsproblemen. "Je eet meer dan waarschijnlijk meer als je snel eet en je hebt er uiteindelijk vaak geen idee van wat je nu eigenlijk hebt gegeten", zegt ze in een reactie aan Time. "Als je traag eet, ben je je bewuster van hoe, hoeveel en wat je eet. Doordat je trager kauwt, vertraag je ook het verteringsproces waardoor je je voller voelt."

Maar hoe traag moet je dan eten? Volgens Goldberg reken je best op een half uur per maaltijd en ze benadrukt dat je vooral niet mag eten terwijl je aan het werken bent. "Eet in een keuken, een eetzaal of een restaurant en als het al aan je bureau gebeurt, dan werk je beter niet tegelijkertijd."

 

Niet te missen