“Geen enkel risico geweest tijdens match Rode Duivels”

Print
“Geen enkel risico geweest tijdens match Rode Duivels”

Foto: Photo News

Het stadsbestuur van Brugge is van mening dat er dinsdagavond geen enkel risico is geweest voor het publiek. Dat zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) woensdag. Kort voor de match België-Japan in het Jan Breydelstadion liep informatie binnen over een mogelijke aanslag.

“De werkwijze is dat we afhankelijk zijn van de informatie die wij krijgen vanuit andere politiediensten. Er is inderdaad een melding binnen gelopen rond 17.30 uur van onze collega’s in Brussel”, zegt Landuyt.

“Geen enkel risico geweest tijdens match Rode Duivels”
Burgemeester Renaat Landuyt Foto: Photo News

Die melding werd bekeken en er werd nagegaan hoe ernstig die was, in samenspraak met het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse. Die was toch in die mate geloofwaardig dat er beslist is om de toegangscontroles op te drijven. De wedstrijd werd sowieso aanzien als een risicowedstrijd, dus er was al een verhoogde politieaanwezigheid. De politie zette onder meer metaaldetectoren en explosievenhonden in bij het fouilleren van de voetbalsupporters.

“Uiteindelijk hebben we beslist, onder meer na overleg met de voetbalorganisatie om de match te laten doorgaan”, aldus de burgemeester. Tijdens de wedstrijd liet ook het OCAD weten dat de situatie geruststellend was. Het OCAD en het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laten vandaag weten dat de dreiging “onvoldoende geloofwaardig en concreet” was.

Volgens burgemeester Landuyt kwam de tip vanuit Marokko, iets wat in veiligheidskringen tegengesproken wordt, of vanuit Marokkaanse milieus. “Die kan dus evengoed vanuit Brussel zijn gekomen. Dat is het moeilijke”, aldus de burgemeester. “We gaan nu verder de balans opmaken en indien nodig lessen trekken en ons scenario eventueel bijsturen”, besluit hij. Het onderzoek zelf ligt niet meer in handen van Brugge of de Brugse politie.