Rechter spreekt man (22) vrij die elfjarig meisje zwanger maakte: “De meest normale zaak in onze samenleving”

Print
Rechter spreekt man (22) vrij die elfjarig meisje zwanger maakte: “De meest normale zaak in onze samenleving”

Foto: ss

Een man uit Kaapverdië is door het Franse gerecht vrijgesproken voor seks met een elfjarig meisje. Volgens het vonnis was er namelijk geen sprake van seks onder dwang. “Mijn cliënt is getraumatiseerd”, zegt de advocate van het slachtoffer.

Justine was elf jaar oud, maar ze raakte op die leeftijd wel al zwanger van een 22-jarige man uit Kaapverdië, die ze voordien nog nooit had ontmoet. De feiten speelden zich af in een park in Champs-sur-Marne, ten oosten van Parijs. De man kleedde het meisje uit, vroeg haar op de grond te gaan liggen en had seks met haar. Het tienermeisje beviel in 2010 van een zoon.

Acht jaar later heeft de rechtbank in Seine-et-Marne de man vrijgesproken voor de feiten die hij destijds heeft gepleegd. Nochtans had justitie acht jaar cel geëist. De reden? Volgens procureur Dominique Laurens is het nooit duidelijk geweest of het meisje al dan niet toestemming heeft gegeven.

In het vonnis te lezen dat er aan geen enkele van de juridische criteria - dreiging, dwang, geweld of verrassing - voldaan is om van een verkrachting te spreken. Bovendien bestaat er twijfel of de verdachte zich wel bewust was met wie hij precies seks had. Opvallend: in het vonnis wordt op geen enkel moment de leeftijd van het slachtoffer vermeld.

“Mijn cliënte is getraumatiseerd”, zegt haar advocate Laure Habeneck. “Uit deze beslissing blijkt dat een seksuele relatie tussen een 22-jarige en een 11-jarige tegenwoordig als de meest normale zaak ter wereld wordt beschouwd.”