Duikers vertellen over moment dat agressieve haaien plots wapen stelen en aanval inzetten: “Veel geluk gehad”

Print

Duikers vertellen over moment dat agressieve haaien plots wapen stelen en aanval inzetten: “Veel geluk gehad” Video: YouTube

Duikers Matt Wirt en vriend John Christopher mochten van geluk spreken dat het onverwachte gedrag van enkele haaien hen niet zuur opbrak. Toen beide heren een scheepswrak voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina van dichtbij wilden bekijken, gedroegen enkele zandtijgerhaaien zich zodanig agressief dat ze hen zelfs meermaals aanvielen. Ze kwamen er gelukkig met de schrik van af.

Het incident vond plaats toen ze de SS Papoose van naderbij wilden bekijken. Het schip werd in 1942 getorpedeerd door een Duitse U-boot, met twee doden tot gevolg. De overige 32 mensen aan boord werden op tijd in veiligheid gebracht.

Speer gestolen

Sindsdien is het scheepswrak een plek geworden waar je vooral zandtijgerhaaien aantreft. In normale omstandigheden betreft het een zeer rustige haaiensoort, maar dat bleek bij de komst van Wirt en Christopher helemaal niet het geval. Zo stalen ze onder meer hun vis en zelfs een speer, waardoor ze voor enige tijd in een hachelijke situatie waren verzeild geraakt.

“Nochtans verloopt het duiken met zandtijgerhaaien normaliter zonder ongelukken”, klinkt het bij de 42-jarige Wirt. “Ze zijn groot, krachtig en intimiderend, maar voor de rest erg passief. Soms lijken ze interesse in iemand te tonen, maar in de meeste gevallen zijn ze gewoon nieuwsgierig en zwemmen ze verder.”

Toch voelden de heren ditmaal aan dat er een gespannen sfeer heerste. “We zagen aan het gedrag van een van de haaien dat het dier agressief was.” Tijdens hun jacht op zeebaarzen bleef de haai steeds dichter in hun buurt zwemmen, totdat ze uiteindelijk besloten om uit de buurt van het scheepswrak te blijven.

“Paar seconden om te beslissen”

Het gevaar was echter nog niet helemaal geweken. Net toen Wirt een nieuwe vis kon vangen, ging een zwangere zandtijgerhaai over tot actie. Het beet zowel in de vis als de speer van de duikers en zwom onmiddellijk weg, waarna nog een andere haai tot twee keer toe een aanval inzette op de duikers. Gelukkig kon Christopher met zijn speer verhinderen dat ze gebeten werden.

“Ik vermoed dat het onze vissen had geroken en naar ons toe zwom om het hapje te stelen. Doorgaans gebeuren zulke taferelen niet, maar onder water is niks onmogelijk natuurlijk.”

Achteraf bekeken beseften de mannen dat ze geluk hebben gehad. “Je hebt maar een paar seconden om een beslissing te nemen. We zijn blij dat we er nu mee kunnen lachen, de beelden kunnen herbekijken en er iets uit leren voor de toekomst”, verklaarde Wirt. De duiker is alvast van plan om zijn materiaal wat aan te passen zodat hij zijn vangst sneller kan dumpen indien een haai interesse toont.