Brusselse rapper die rellen vooraf aankondigde op sociale media (even) opgepakt

Print
Brusselse rapper die rellen vooraf aankondigde op sociale media (even) opgepakt

De Brusselse politie heeft dinsdagmiddag Ben Benlabel opgepakt en overgedragen aan het Brusselse parket. Op sociale media had hij de dag voor de zware rellen in Brussel gepost dat ze “Lemonnier in de fik gingen steken.” Hij is na verhoor door de procureur vrijgelaten.

De Brusselse rapper Benlabel Ben had vrijdag op Facebook gepost: ‘Demain on vas tout cramé à Lemonnier maroc City gang!! Russie 2k18’. Het eerste deel is vrij te vertalen als: ‘Morgen steken we alles bij Lemonnier in de fik’.

Benlabel was ook aanwezig op de avond van het oproer. Hij filmde de vernielingen van straatmeubilair en plunderingen van winkels. La Capitale nam daarom contact op met de rapper. “Ik bedoelde het in de zin van ‘we gaan de lont aan het vuur steken, de ambiance erin brengen”, zegt hij. “Het is triestig dat dit is uitgedraaid op een nachtmerrie. Ik was effectief ter plaatse toen de gemoederen verhit raakten. Ik ben naar huis gegaan.”

Dinsdag is de man opgepakt. “D.J. (zijn echte naam) werd dinsdag van zijn vrijheid beroofd door de lokale politie en na verhoor ter beschikking gesteld van het parket van Brussel. Nadat de procureur des konings betrokkene verhoord heeft, heeft de hij beslist om hem te dagvaarden op de zitting van 5 januari 2018. D.J. ontkent de feiten die hem ten laste worden gelegd”, zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket.

Hij zal zich moeten verantwoorden voor twee inbreuken, als dader of mededader. Namelijk schriftelijke bedreiging en het gebruik van elektronische communicatiemiddelen om schade te berokkenen.

Bij rellen zaterdagavond in Brussel brachten zo’n 300 jongeren zware vernielingen aan. Bij de politie vielen 22 gewonden. Een agent ligt nog altijd zwaargewond in het ziekenhuis.