Nieuwe groente op uw bord: ‘Yacon’ uit Kinrooi

Print
Kinrooi -

Ons land heeft er een nieuwe groente bij. De Yacon uit Kinrooi, een nieuw knolgewas, is dinsdag voorgesteld aan het publiek. Na een eerste testjaar in 2016 is men in Kinrooi helemaal klaar om de Yacon, oorspronkelijk afkomstig van het Andesgebergte, naar de consument te brengen. Vanaf dinsdag ligt de nieuwe groente al in enkele Limburgse supermarkten.

De Kinrooise Yacon is een nieuw en onbekend landbouwgewas in ons land. Het is familie van de aardpeer, de schorseneer en de zonnebloem en wordt geteeld zonder tussenkomst van gewasbeschermingsmiddelen. “Je kan de Yacon qua structuur vergelijken met een Conférence peer, ook als hij gekookt is, blijft hij hard”, zegt teler Leo Henckens. “Hoe langer je de Yacon bewaart, hoe fruitiger hij zal smaken. Je kan ‘m zelfs ook rauw eten.”

Om de Yacon bekend te maken bij het grote publiek, kon Henckens rekenen op 26.000 euro aan ondersteuning vanuit PlattelandPlus, een financieringsprogramma van de Vlaamse overheid en de provincie Limburg. Samen met de gemeente Kinrooi en Agropolis, een bedrijventerrein voor innovatieve land- en tuinbouwbedrijven, werd in totaal 40.000 euro geïnvesteerd om de Yacon in de markt te zetten.

Nieuwe groente op uw bord: ‘Yacon’ uit Kinrooi
Foto: BELGAONTHESPOT

Met die ondersteuning hebben de partners onder meer een klinkende naam bedacht: ‘Tasty Yacon’ moet de nieuwe groente naar de Vlaamse keuken brengen. Daarnaast is ook een logo en een website ontworpen waarop verschillende recepten met het knolgewas terug te vinden zijn. “De Yacon is heel lekker in carpaccio, in soep en in een wokschotel”, aldus Henckens. “Maar er is ook al gin en pickels van gemaakt.”

De ‘Tasty Yacon’ is sinds dinsdag verkrijgbaar in de Carrefour supermarkten van Maaseik, Alken, Maasmechelen, Opglabbeek en Kessel-Lo. De partners hopen dat de nieuwe groente snel opgepikt wordt in de rest van Vlaanderen.