Schreurs op dinsdag

Café Armand

“Vervang Hasseltse monument Leopold II door koning Albertbeeld van Delphine Boël”

Hasselt -

De stad Hasselt twijfelt over het monument ter ere van koning Leopold II, want van alle kanten rijzen er vragen over zijn levenswandel. Niet alleen over het bestuur van zijn privékolonie Congo en de moordpartijen die er plaatsvonden, maar ook over zijn grensoverschrijdend gedrag, lang voor de VRT bestond, met een ontelbaar aantal dames in bed in Laken. Het principe ‘klant is koning’ werd door Pol gewoonweg omgekeerd tot ‘koning is klant.’

Wij willen helpen in de zoektocht naar een alternatief. Het monument staat op het Kolonel Dusartplein. “Plaats er een mooi standbeeld van de kolonel”, horen wij u denken. Maar de kolonel kreeg al dat plein, plus een grote ondergrondse parking naar hem genoemd, er zijn limieten aan eerbetoon. Er geldt slechts één valabele oplossing: de vrolijkste koning van allen was toch Albert II en die heeft nog nergens een monument gekregen, terwijl andere levende iconen zoals Kim Clijsters (Opitter) en Eddy Merckx (Meensel-Kiezegem) die eer wel al te beurt viel.

Dus aan de slag voor een breed lachend koning Albertbeeld. Waar moeten we dat bestellen? Een vakkundige jury kan slechts één artiest voor deze klus weerhouden: Delphine Boël. Er zal veel volk komen kijken naar de inhuldiging, dat geven wij u op een briefje.

Volgende kwestie: is er in Limburg ergens een Leopold II-straat te vinden? Jawel, één enkele! In Sint-Truiden, wij hadden het kunnen denken. Ons advies: verander de naam in ‘Prins Laurentstraat’, gelegen in een rustige buurt, waar je geen slapende honden mag wakker maken. De inhuldiging moet gebeuren door Wendy Van Wanten persoonlijk, die met haar rijpe vruchten altijd welkom is in de fruitsteek. Ook daar zal veel volk naar komen kijken, dat geven wij u op datzelfde briefje. In de eerste plaats zal Monseigneur Laurent zelf er willen bij zijn. Die laat uit dankbaarheid meteen in zijn straat een nieuwe laag asfalt trekken, op kosten van de Zeemacht. Waar een wil is, is een weg.