Stiekem letters wisselen breekt bekende scrabbelaar zuur op

Print
Stiekem letters wisselen breekt bekende scrabbelaar zuur op

Foto: AP

Fraude vind je helaas in alle sporten, zo ook in de denksport. Een bekende Britse scrabbelaar is voor maar liefst drie jaar geschort nadat hij betrapt werd op valsspelen tijdens een wedstrijd. Hij wisselde letters om door stiekem terug met zijn hand in het zakje te grabbelen.

Allan Simmons zal het zich nog lang berouwen, de zestiger is wereldberoemd in het scrabble-wereldje. De Brit is een echte woordkunstenaar en een oude rot in het vak: hij speelt al meer dan dertig jaar. Het leverde hem in 2008 de titel landskampioen op, hij schreef boeken over het spelletje, en becommentarieerde wedstrijden in de krant The Times.

Elie Dangoor, bestuurslid van de Britse scrabblebond, verklaart dat de beslissing van schorsing er komt na drie getuigen die onafhankelijk van elkaar meldden dat ze Simmons zagen valsspelen. De eerste klacht kwam na een wedstrijd tijdens het WK in Lille in juni. Een tegenspeler klaagde dat Simmons op de verkeerde manier letters trok. De Schot zou zijn zakje niet op minstens schouderhoogte hebben gehouden. Deze maatregel is er om afkijken te voorkomen. Verder toonde hij voor het grabbelen zijn handpalm niet, zo is het niet te controleren of hij geen andere stenen in zijn hand had.

“Niemand groter dan het spel”

Daarop startte de bond een onderzoek op dat resulteerde in een schorsing van drie jaar. De scrabblespeler ontkent echter in alle talen dat hij heeft valsgespeeld. “Op het hoogste niveau kunnen de spellen erg intens zijn en er gaat dan veel door je hoofd. Soms te veel om nog aan de precieze regels van het trekken van de letters te denken.” Maar de Britse scrabblebond, die in de jaren 80 onder andere door Simmons werd opgericht, zag zich verplicht een onderzoek te openen. “Er is niemand groter dan het spel,” verklaarde Dangoor.