Kunstenaar Wim Delvoye krijgt vrijspraak door partijdigheid van inspectiediensten

Print
Kunstenaar Wim Delvoye krijgt vrijspraak door partijdigheid van inspectiediensten

Kunstenaar Wim Delvoye, die zich moest verantwoorden voor een reeks bouw- en milieuovertredingen in zijn kasteel in Melle, is vrijgesproken omdat er sprake was van partijdigheid bij de inspectiediensten. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank beslist. De kunstenaar, bekend van zijn getatoeëerde varkens, cloaca-machine, gotische werken en meer, noemde de zaak een “karaktermoord” en hekelde een “jacht op het eigendomsrecht”.

“De tunnelvisie van het Agentschap voor Natuur en Bos zorgde ervoor dat de pv’s niet beantwoordden aan de realiteit en niet als bewijs kunnen gelden”, oordeelde de rechtbank na een zaak die 9 jaar aansleepte. “Na een jarenlange strijd heeft de rechtbank met scherpe verwoording geoordeeld dat WIm Delvoye geviseerd werd”, zegt zijn advocaat August Blomme. De rechtbank was scherp voor de betrokken diensten.

Hij had de vrijspraak “niet verwacht, maar wel gehoopt”. Overigens gaat hij met zijn cliënt “rustig afwachten wat het parket doet met deze beslissing”, voor ze overgaan tot een eventueel schadeclaim. “Ze kunnen nog hoger beroep instellen over een termijn van 30 dagen, we zullen die dus afwachten en daarna overwegen met alle raadsleden of er maatregelen getroffen moeten worden”.

“Zeer tevreden en gelukkig dat de magistraat naar hem heeft geluisterd. Hij is altijd overtuigd geweest van zijn gelijk, maar gelijk hebben of krijgen, zijn twee verschillende zaken”, aldus nog Blomme.

De 52-jarige Delvoye wilde het kasteel De Bueren in Melle in zijn originele staat herstellen en het domein uitbouwen tot een sculpturenpark. Hij kreeg echter problemen omdat vergunningen niet in orde bleken, iets wat de kunstenaar ontkende.

“Maar of ze nu winnen of niet, dat is het signaal dat ze geven aan mensen die iets willen restaureren of iets zelf willen doen: daar wordt jacht op gemaakt”, reageerde Delvoye eerder vandaag in “De ochtend” op Radio 1. “Ik heb nu al 9 jaar ondervonden dat het Agentschap Natuur en Bos een houding van confrontatie heeft en onmiddellijk jacht maakt op mensen die eigendom hebben.”

Delvoye en zijn vennootschap werden ervan beschuldigd dat ze tussen 2008 en 2011 onder meer een plateau in beton naast het kasteel lieten gieten en twintig bomen hebben geveld zonder vergunning. Ook de walgracht werd verbreed over een lengte van 370 meter. Omdat het kasteel een beschermd monument is, ging het ook om inbreuken op het decreet ter bescherming van de monumenten en stads- en dorpsgezichten.

Kunstenaar Wim Delvoye krijgt vrijspraak door partijdigheid van inspectiediensten
Het kasteel van Delvoye. Foto: Marc Herremans - Corelio