Tarantula en wesp nemen het tegen elkaar op in intens duel

Print

Op leven en dood: tarantula neemt het op tegen wesp van half haar grootte. Maar wie zal het halen? Video: Caters TV/YouTube

Een gigantische tarantula werd gefilmd toen ze verwikkeld was in een strijd op leven een dood met een veel kleinere wesp. De gigantische spin had echter alle moeite van de wereld om zich te verdedigen tegen de beruchte ‘tarantula hawk’, een insect dat bekend staat als een spinnendoder. De harige tarantula moest uiteindelijk het onderspit delven voor het schrikwekkende roofdier, en zal nu de ‘draagmoeder’ worden voor het nageslacht van haar kwelgeest.

De opmerkelijke beelden werden gefilmd door het Amerikaanse echtpaar Karen en Matthew Perry, die met hun kinderen op trektocht waren door de Sonoranwoestijn in Arizona. Toen hun zoontje het vreemde schouwspel had gezien, ging het gezin op onderzoek uit met hun camera in de aanslag en legden het dodelijke gevecht vast.

“De tarantula hawk probeert de spin te steken om haar te verdoven”, aldus Cash (9), die het fragment van professionele commentaar voorzag. “Daarna zal de wesp de tarantula naar haar nest proberen slepen om eitjes te leggen in haar buik.” Volgens de jongen zijn de wespen niet gevaarlijk voor mensen, maar gestoken worden door het insect kan enorm pijnlijk zijn, terwijl tarantula’s dan weer zachtaardig zijn en een minder pijnlijke beet hebben.

“Ik vond het opwinding om de wesp bezig te zien”, aldus de jonge entomoloog. “Zoiets gebeurt natuurlijk regelmatig, maar het is erg zeldzaam om het vlak voor je neus te zien afspelen.”