Vrouwelijke actievoerder aangevallen tijdens vreedzame protestactie tegen “illegale” jacht

Print

Vrouwelijke actievoerder aangevallen tijdens vreedzame protestactie tegen “illegale” jacht Video: Facebook

Een Britse vrouw belandde vorige week in het ziekenhuis nadat ze werd aangevallen tijdens een protestactie tegen de vossenjacht. De vrouw, die deel uitmaakt van een “vreedzame” groep die illegale jachtpartijen probeert te filmen, confronteerde enkele jagers, maar werd verbaal en fysiek aangevallen door twee mannen. Een andere jager van het gezelschap gaf achteraf toe dat het “niet had mogen gebeuren” en verontschuldigde zich.

Een vrouwelijk lid van West Midlands Hunt Saboteurs, een organisatie die op een vreedzame manier probeert te verhinderden dat er wordt gejaagd, kreeg donderdag een slag in het gezicht van een kwade man die weinig begrip had voor hun actie. “U bent niet welkom hier”, schreeuwde de aanvaller in de video die door een tweede ‘saboteur’ werd gemaakt.

De video begint met de vrouw die een jager vraagt wat hij van plan is, waarna de actievoerders de jagers een tijdje volgen om te verhinderden dat ze op vossen kunnen jagen. “We waren bezorgd dat ze een vos op het spoor waren en ze gingen met hun honden richting een drukke weg”, aldus een woordvoerder van de groep. “Plots werden we benaderd door twee mannen die de jacht steunen.”

De mannen beginnen onmiddellijk te schreeuwen en proberen de actievoerders weg te jagen. Maar ze weigeren het terrein te verlaten, en eens de mannelijke actievoerder beweert dat er “illegale praktijken” gebeuren, wordt de sfeer grimmiger. De vrouw krijgt plots een klap in het gezicht van een van de mannen en valt met een bloedende wonde op de grond. “Raak haar niet aan, we zijn al weg”, probeert haar metgezel nog, terwijl er wordt getrokken en geduwd.

”U bent geen vrouw”

“Zo zie je maar wat voor mensen die vossenjagers zijn”, aldus de woordvoerder van de West Midlands Hunt Saboteurs. “Ze vinden het blijkbaar kunnen dat mannen vrouwen aanvallen, hen slaan en in de rug aanvallen.” Volgens de actievoerders is de vossenjacht een “gewelddadige activiteit” en “leidt geweld tegen dieren snel tot geweld tegen mensen”.

Een van de jagers verontschuldigt zich achteraf en vertelt aan de vrouw dat hij beseft dat de actievoerders vreedzaam zijn en geen geweld gebruiken. “Ongeacht onze mening, film ik gewoon de jacht, maar ik val niemand aan”, aldus de gewonde vrouw. Ze confronteert uiteindelijk de hunt master - de vrouw die volgens de actievoerders verantwoordelijk is voor de organisatie van de jachtpartij - en de man die haar op de klap in het gezicht trakteerde. Maar als ze vraagt of hij graag op vrouwen slaat, krijgt ze van de hunt master te horen dat ze “geen vrouw” is: “U bent geen vrouw, u bent een monster.”

“De aanval was totaal niet uitgelokt”, zei de woordvoerder van de ‘saboteurs’ nog. “We stellen ons dan de vraag, wie is hier het echte monster?” De groep die jachtpartijen organiseert verklaarde in de Britse media dat ze zich “volledig aan de wet houden” en dat ze “geweld niet tolereren”, zelfs niet als ze worden lastiggevallen of uitgedaagd.

De politie van Warwick, het Engelse stadje waar de beelden werden gefilmd, startte een onderzoek nadat ze de beelden te zien kreeg.

Vossenjacht

De controversiële vossenjacht in Groot-Brittannië werd door een wet in 2004 aan banden gelegd, waardoor er mag niet meer gejaagd worden op vossen - en andere zoogdieren - met honden. De wet voorziet wel enkele uitzonderingen, waardoor jagers met een vergunning toch vossen kunnen achterna zitten op kunstmatig aangelegde jaagpaden. Maar veel protestgroepen, zoals de West Midlands Hunt Saboteurs, beweren dat veel jagers de wetten aan hun laars lappen en proberen daar bewijzen van te verzamelen.

De huidige Britse eerste minister Theresa May beloofde tijdens haar verkiezingscampagne om de wet die vossenjacht illegaal maakt te herroepen, maar verklaarde in juli dit jaar dat ze de komende twee jaar geen stappen zal ondernemen om dat te doen. “Mensen zijn ofwel tegen ofwel voor de vossenjacht”, aldus May. “Ik werd opgevoed op het platteland, dus ik steun de jacht op vossen.”

Ook de voormalige premier David Cameron liet in het verleden weten dat hij het verbod op vossenjacht wilde opheffen. Ook Tony Blair - de ex-premier die de wet tijdens zijn legislatuur opstelde - verklaarde in de Britse media dat hij “spijt heeft van die beslissing”.