© AP

© AFP

© AFP

© AFP

© AP

© REUTERS

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zware aardbeving treft grens Iran en Irak: 2500 gewonden en meer dan 300 doden

Een aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter heeft zondagavond de grensstreek tussen Iran en Irak door elkaar geschud. Dat meldt het Amerikaans Geologisch Instituut (USGS). Er zijn al zeker 200 doden gevallen en meer dan 1.000 mensen raakten gewond.

De schok deed zich voor op 32 kilometer ten zuidzuidwesten van de stad Halabaja in Iraaks Koerdistan, pal op de grens tussen Iran en Irak, maar werd in een omtrek van 1.500 kilometer tot in de Iraakse hoofdstad Bagdad, Koeweit en in delen van Turkije gevoeld.

Momenteel zijn al 328 doden en meer dan 2.500 gewonden geteld aan Iraanse zijde. In Irak zijn tot dusver zeven doden geteld. Dat blijkt uit officiële cijfers.

Er werden onder meer reddingsploegen gestuurd naar de grensstad Qasr-e Shirin, die hard getroffen werd door de beving en momenteel zonder elektriciteit zit. Volgens de autoriteiten zal de zoektocht naar overlevenden in het puin pas echt van start kunnen gaan bij het eerste daglicht. Verwacht wordt dat de dodentol nog zal oplopen.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verschillende Koerdische media meldden dat de aardbeving in vele Koerdische steden en provincies zoals Halabja, Erbil en Duhok duidelijk voelbaar waren. Volgens de nieuwssite Kurdistan24.net werden in de stad Khanaqin 16 mensen met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, in de provincie Erbil hadden ooggetuigen twee doden gezien. Dat is officieel nog niet bevestigd.

De aardbeving had volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Later op zondagavond deed zich nog een eerste sterke nabeving met magnitude 4,5 voor, vroeg op maandagochtend volgde een tweede met een kracht van 4,7.

Het Internationaal Rescue Committee (IRC) tweette dat de situatie in de regio op de voet gevolgd wordt en dat ploegen paraat staan om ingezet te worden.

© AFP