Vakantie

Van wie is die armleuning nu? En vijf andere ongeschreven etiquetteregels in het vliegtuig

Print
Van wie is die armleuning nu? En vijf andere ongeschreven etiquetteregels in het vliegtuig

Foto: Shutterstock

Hoe zit het met je schoenen uitdoen in het vliegtuig? En de middelste armleuning, van wie is die nu? British Airways en onderzoeksbureau ProdegeMR hebben 1.500 vliegtuigpassagiers ondervraagd over de etiquette in het vliegtuig en maakte een opsomming van dingen die je wel of niet hoort te doen, volgens andere vliegtuigpassagiers.

Vliegtuigetiquette is ingewikkeld omdat je met mensen van alle rassen en culturen samen in een kleine ruimte zit. British Airways en onderzoeksbureau ProdegeMR hebben 1.500 vliegtuigpassagiers ondervraagd over de etiquette in het vliegtuig. Het onderzoek is uitgevoerd in de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië en leert heel wat bij over de ongeschreven etiquetteregels in het vliegtuig.

Mag ik mijn schoenen uitdoen? 

De meeste ondervraagden vinden dit prima. Enkel de Italianen storen zich daar. Daar vindt 75% het niet kunnen. Het wordt anders als passagiers ook hun sokken uittrekken. Van alle ondervraagden vindt 87% dit niet kunnen. 

Van die is die armleuning nu eigenlijk? 

67% van de respondenten vindt het netjes om zelf één armleuning te gebruiken en de andere voor je buurman te laten. Bij de middelste stoel zijn de meningen verdeeld. 47% van de ondervraagden in Groot-Brittannië en 42% van de mensen in de VS vindt dat de passagier op de middelste stoel recht heeft op beide armleuningen. Ongeveer de helft van de reizigers uit Italië, Frankrijk en Duitsland vindt dat de armleuningen in het midden moeten gaan naar degene die erom vraagt.

Is het ok om een praatje te slaan? 

83% van de ondervraagden is daar geen voorstander van en zegt dat een gesprek niet verder moet gaan dan goeiedag en een glimlach. Amerikanen vinden het het meest onaanvaardbaar om zo maar meteen je persoonlijke verhalen te vertellen aan je buurman in het vliegtuig.

Mag ik mijn slapende buurman wakker maken? 

Je moet dringend naar het toilet, maar je buurman ligt in een diepe slaap. Maak je hem wakker of niet? 80% van de reizigers vindt het prima vindt om man of vrouw naast je in dat geval wakker te maker. Ongeveer een derde van de ondervraagden zegt over de buurman heen te klimmen als die diep in slaap is. Ook snurken wordt getolereerd. 66% van de ondervraagden negeert de snurkende buurman en zet het volume van de koptelefoon wat harder.


Geeft het scherm van mijn smartphone of laptop te veel licht? 

Uit het onderzoek blijkt dat 92% van de ondervraagden vindt dat je je scherm moet dimmen als de lichten in het vliegtuig uitgaan.

Mag ik verhuizen naar een betere plek? 

Wat als je zelf in een bomvolle rij zit en de rijen achter je nog leeg zijn? 53% van de ondervraagden vindt het prima om van stoel te ruilen als het cabinepersoneel daar toestemming voor geeft.

Niet te missen