Food

Fan van rode wijn of chocolade? Goed nieuws: het helpt je om er jonger uit te zien

Print
Fan van rode wijn of chocolade? Goed nieuws: het helpt je om er jonger uit te zien

Foto: Shutterstock

Rode wijn en chocolade is niet langer enkel een ‘guilty pleasure’, het heeft ook zo zijn voordelen. Onderzoekers van de universiteiten van Exeter en Brighton hebben immers ontdekt dat er een stof in de drank en de zoetigheid aanwezig is, die veroudering van de huid tegengaat.

In het wetenschappelijk magazine BMC Cell Biology schreven de academici neer hoe dat precies werkt. Zowel in rode wijn als in chocolade zit er één gezamenlijke stof: flavonoïden. Ook in bijvoorbeeld blauwe bessen en druiven vinden we dat terug.

De onderzoekers voegden die flavonoïden in hun laboratoria toe aan oude huidcellen. Enkele uren later konden ze opmerken dat de cellen zich begonnen te splitsen. Ze kregen langere telomeren, die dienen ter bescherming van de cellen, wat typisch het gedrag is van jongere cellen. Zo was er sprake van een verjongingskuur door de toevoeging van die flavonoïden.

Optie voor nieuwe behandelingen

Niet alleen leuk nieuws voor mensen die van rode wijn of chocolade houden. Volgens academicus en projectleider Loran Harries biedt deze ontdekking immers heel wat nieuwe mogelijkheden voor behandelingen. “Dit is een eerste stap om mensen een normale levensverwachting te laten hebben, maar dan met een constant en gezond leven”, zo zegt Harries in haar studie.

Hun onderzoeksresultaten suggereren immers dat het mogelijk is om chemicaliën te gebruiken, waardoor oude uitgeschakelde cellen weer zouden kunnen functioneren. Maar dat brengt heel wat ethische discussiepunten met zich mee, want dan zouden ze medicatie gaan gebruiken om de levensduur van gezonde (maar verouderde) cellen te verlengen.

Niet overdrijven

Wie nu enthousiast een nieuwe voorraad rode wijn en chocolade wil gaan inslaan in de hoop om er jonger te gaan uitzien, mag niet te hard juichen. “Een te grote hoeveelheid aan wijn en chocolade is immers allesbehalve goed, want daar zitten ook heel wat suikers in en alcohol. Die bestanddelen zijn dan weer helemaal niet zo gezond”, aldus Harries.

Niet te missen