VIDEO. Koningin Mathilde enthousiast over Limburgs handwaslied

Print

Koningin Mathilde heeft in een schooltje voor doven in Mumbai in primeur ‘the handwash song’ – het handwaslied – met bijbehorend dansje en videoclip mogen bewonderen. Kinderen van de Lion School lieten zich volop gaan op het lied, dat door Universiteit Hasselt, hogeschool PXL en vrijwilligers van Up With People is ontwikkeld.

Een danslerares uit Runkst leerde de danspassen aan, het Regenboogkoor van Genk en studenten van de PXL zorgden voor de zang. Unicef India wil het handwaslied in schooltjes overal in India introduceren: door betere hygiëne - de handen en de tanden poetsen - zijn kinderen minder ziek en komen ze ook regelmatiger naar school (waardoor ze meer toekomstkansen krijgen). En is er uiteraard minder kindersterfte aan hygiëne-ziektes als longontsteking en diarree.

Drijvende kracht achter dit verhaal is huisdokter Muriel Vermariën uit Dilsen-Stokkem, coördinator buitenlandse stages bij de faculteit geneeskunde en levenswetenschappen van UHasselt. Zij en decaan Piet Stinissen waren dan ook aanwezig in het gezelschap dat de koningin stond op te wachten. De film werd gemaakt met de nodige hulp van de Limburgse danstrainers AYU die al enkele jaren in India werken, het regenboogkoor en filmmaker Bert Corsius. Gedraaid werd er in schooltjes in Jaipur, Calcutta en Mumbai. “You did very well”, prees koningin Mathilde de kinderen, die door het dolle heen waren.