paepen op donderdag

COLUMN - PAEPEN OPDONDERDAG

“Zo lang een elite profiteert en de brave massa betaalt ‘is er geen probleem’. Zal dat ooit veranderen?”

Print
“Zo lang een elite profiteert en de brave massa betaalt ‘is er geen probleem’. Zal dat ooit veranderen?”

Voor de liefhebbers van alliteraties zijn het weer hoogdagen. Eerst waren er de Lux Leaks, daarna de Panama Papers en nu worden we getrakteerd op de Paradise Papers. Alsof het albums zijn van Suske & Wiske. Sommigen zijn verontwaardigd. Ik moet knarsetanden. Jawel, er worden op grote schaal belastingen vermeden dankzij de adviezen van duurbetaalde fiscalisten. Neen, dat is niet leuk voor ons en voor de schatkist. Ja, dat is legaal. Maar het ergst van al: dat is verdorie al een eeuwigheid aan de gang. En de publieke verontwaardiging ten spijt blijft dat maar duren.

Het probleem? De Europese Unie is geen echte unie. We leven niet in de Verenigde Staten van Europa. We hebben al wel een muntunie (de eurozone), maar nog geen fiscale unie. Iedere lidstaat van de Europese Unie mag dus zelf bepalen wie of wat hoeveel belast wordt. Het gevolg? Braderie in alle belastingwinkeltjes in Europa. Ieder land wil een belastingparadijs zijn. We bieden lieden en bedrijven belastingverlagingen aan in de hoop op extra jobs. We zijn bereid tot nul of zelfs onder nul (subsidies) te gaan. Het legertje fiscale experten in dienst van rijken en bedrijven bestudeert continu alle fiscale hoofdingangen en achterpoortjes om de elite te bedienen op de laagst mogelijke belastingen.

Ik ben daar al 20 jaar verontwaardigd over, al van sinds ik les volgde aan de Fiscale Hogeschool. Fiscaliteit is zo complex dat de materie enkel toegankelijk is voor specialisten. Zo lang een elite profiteert en de brave massa betaalt ‘is er geen probleem’. Zal dat ooit veranderen? Ja, maar die veranderingen laten blijkbaar lang op zich wachten. Ik heb het alleen maar erger en complexer weten worden. Utopia is dus nog niet voor meteen. Alhoewel. Er zijn positieve signalen. De Duitse bondskanselier en de Franse president komen op politiek vlak goed overeen. Als Merkel & Macron dat willen, kunnen ze wat in gang steken. Zelfs de Britten kunnen fiscale discipline en rechtvaardigheid niet langer tegenhouden, nu ze zichzelf uit de EU hebben gezet.

Misschien moet ik ook niet te veel knarsetanden. Als de minister van Welzijn een reportage nodig heeft om de toestand in rusthuizen (oud nieuws!) te leren kennen en de minister van Consumentenzaken geschokt lijkt omdat staatsbedrijf Proximus huur aanrekent voor lang afgeschreven telefoons (oud nieuws!), tja, dan moeten de media maar oude fiscale koeien uit de gracht blijven halen. Volhouden! Op termijn komt er dan misschien toch nog een belastingunie in Europa. We gaan er allemaal wel bij varen en er zal geen enkel bedrijf voor wegtrekken uit Europa. Integendeel. Dat gaat hier nog een paradijs worden.