© Photo News

In afwezigheid van Keisse zoekt 't Kuipje een nieuwe Keizer: alles wat u moet weten over de Zesdaagse!

De titelverdedigers Wiggins/Cavendish en Iljo Keisse ontbreken volgende week dan wel in de 77ste editie van de Zesdaagse van Gent. Toch verschijnt de wereldtop in het baanwielrennen aan de start in ’t Kuipke. Zo start Olympisch kampioen Elia Viviani wel. Ook onder andere de duo’s Kenny De Ketele/Moreno De Pauw (2de in 2016), wereldkampioenen ploegkoers Morgan Kneisky/Benjamin Thomas en Cameron Meyer/Callum Scotson (winnaars zesdaagse Londen) zijn van de partij.

Jove

Olympisch kampioen in het omnium Elia Viviani tekent present aan de zijde van zijn jonge landgenoot Michele Scartezzini. Viviani eindigde vorig jaar met publiekslieveling Iljo Keisse als derde. Dit jaar ontbreekt Keisse door een operatie aan de rechterpink.

De Australiërs Cameron Meyer/Callum Scotson schreven enkele weken geleden de eerste zesdaagse van het seizoen in Londen op hun naam. Meyer/Scotson zijn ook de vice-wereldkampioenen in de ploegkoers. Moreno De Pauw en Kenny De Ketele eindigden in Londen derde. Na hun tweede plek in Gent in 2016 zijn ze belust op revanche in de enige Belgische zesdaagse. Ook de Franse wereldkampioenen ploegkoers Morgan Kneisky/Benjamin Thomas zijn erbij in Gent. Dat duo veroverde in april dit jaar op het WK baanwielrennen in Hong Kong goud in de ploegkoers.

Kenny De Ketele won de Zesdaagse al twee keer. Met Leif Lampater staat nog een ex-winnaar aan de start. De ervaren Duitser wordt gekoppeld aan de jonge Belgische sensatie Gerben Thijssen. De 19-jarige Limburger werd enkele weken geleden in Berlijn nog Europees kampioen in de afvalling en won vorig jaar de Gentse Toekomstzesdaagse.

Nog vier andere Belgen treden van 14 tot 19 november aan: Robbe Ghys rijdt samen met Lindsay De Vylder, Otto Vergaerde vormt een team met de Nederlander Nick Stöpler en Jonas Rickaert met de Nederlander Roy Pieters.

De 12 deelnemende koppels:

*Elia Viviani/Michele Scartezzini

*Morgan Kneisky/Benjamin Thomas

*Kenny De Ketele/Moreno De Pauw

*Cameron Meyer/Callum Scotson

*Leif Lampater/Gerben Thijssen

*Robbe Ghys/Linsday De Vylder

*Otto Vergaerde/Nick Stöpler

*Mark Stewart/Ollie Wood

*Yoeri Havik/Wim Stroetinga

*Jonas Rickaert/Roy Pieters

*Christian Grasmann/Marc Hester

*Tristan Marguet/Louis Pijourlet

D’Hoore en Kopecky

Van donderdag tot en met zondag treden ook de dames aan in ’t Kuipke. Donderdag is er een duel tussen de Nederlandse olympische kampioene Elis Ligtlee en de 21-jarige Belgische Nicky Degrendele. Vrijdag is er een puntenkoers, zaterdag een olympisch omnium en zondag staat een ploegkoers op het programma met Jolien D’Hoore en LotteKopecky.

Kenny De Ketele en Moreno De Pauw gaan vol voor de eindzege

Publiekslievelingen nummer één worden dit jaar ontegensprekelijk Moreno De Pauw met Kenny De Ketele. De Ketele en De Pauw vormen al enkele jaren een geducht pistekoppel en dat zal de komende Zesdaagse van Gent niet anders zijn. Ze liggen gebrand op een eerste zege in ‘hun’ Gent. Vorig jaar moesten ze enkel in Wiggins-Cavendish hun meerdere erkennen. De Ketele won de Zesdaagse van Gent wel al in 2014, met Jasper De Buyst, en in 2011 aan de zijde van Robert Bartko.

“Ik heb door een zware val een niet zo goede voorbereiding gehad. Ik werk dit weekend de Wereldbekermanche in Manchester nog af en ga daar zeker nog wat aan mijn conditie schaven”, opende Kenny De Ketele. “Er is dit jaar heel veel concurrentie voor de eindzege in het Kuipke maar Moreno en ikzelf zullen met ongelooflijk veel ambitie aan de start komen. Deze zesdaagse willen wij echt winnen, maar gemakkelijk wordt het zeker niet.”

© Marc Van Hecke

“De Fransen Kneisky-Thomas zijn echt wel sterk, net als de Australiërs Meyer-Scotson”, vervolgde De Ketele. “Zij werden niet voor niets tweede op het WK ploegkoers. Viviani kende vorig jaar de eerste dagen heel wat aanpassingsproblemen en zag alle kleuren van de regenboog in het Kuipke, maar groeide naarmate de koers vorderde. Het komt erop aan er vanaf dag één te staan en zoveel mogelijk punten te sprokkelen. Ook de nevennummers zijn zo belangrijk geworden in een programma dat wel echt zwaar is. Elke avond geven wij hier zowat 130 kilometer vol gas en dat tegen een gemiddelde van 50 kilometer per uur. Dat is op andere zesdaagsen wel anders waar je eens wat kan uitrusten. In Gent gaat dat niet.”

Discart: “Jammer van Keisse, maar deelnemersveld is imposant”

“Wie nog geen kaarten heeft voor deze editie kan enkel nog tickets krijgen voor de openingsavond. De rest van het evenement is totaal uitverkocht”, stelde organisator Rob Discart. “Onze kaartenverkoop voor de 77e uitgave startte daags na de editie die gewonnen werd door Bradley Wiggins en Mark Cavendish. We zullen nu ook op maandag 20 november de tickets voor 2018 al aan de man/vrouw brengen. Het toont maar aan dat de Zesdaagse van Gent leeft bij het wielerpubliek.”

“Natuurlijk is het jammer dat Iljo Keisse noodgedwongen forfait moest geven met een handblessure, maar ons deelnemersveld is imposant en dat spreekt de fan wel aan. Naast onze eigenlijke zesdaagse zetten we nu ook in op een Vierdaagse van Gent voor vrouwen elite. Op zondag 19 november is er voor hen zelfs een ploegkoers voorzien. Ook de G-sporters komen bij ons aan hun trekken en er is natuurlijk ook ons aanbod met tal van artiesten die tussen de verschillende pauzes door het publiek zullen entertainen”, besluit Discart.

© Photo News

Christophe Sercu: “Wereldtop van het baanwielrennen tekent present”

Geen ‘Keizer van het Kuipke’ aan de start van de Gentse zesdaagse dit jaar. Iljo Keisse kan niet aantreden met een handblessure. De organisatoren wisten desondanks wel een sterk deelnemersveld bijeen te sprokkelen, met onder meer de wereldkampioenen ploegkoers, de Fransen Morgan Kneisky met Benjamin Thomas. Het Belgische koppel Kenny De Ketele-Moreno De Pauw mag zich eveneens tot dé topfavorieten voor de eindzege rekenen.

“Met Kneisky-Thomas hebben we een topkoppel aan de start. Zij krijgen zeker concurrentie van de Italianen Elia Viviani met Michele Scartezzini. Eerstgenoemde werd vorig jaar gekoppeld aan Iljo Keisse en kende de eerste dagen heel wat aanpassingsproblemen aan de technische piste die het Kuipke toch wel is. Naarmate de zesdaagse vorderde kwam hij echt in zijn element en daar zal hij nu wel de vruchten van dragen”, stelde matchmaker Christophe Sercu.

© Marc Van Hecke

“Kenny De Ketele en Moreno De Pauw, vorig jaar nog tweede achter Bradley Wiggins-Mark Cavendish, willen de Belgische eer hoog houden. In 2016 pakten ze nog het baanrecord en zij zullen aangemoedigd worden door een vol Kuipke. Ik schat ook de Australiërs Cameron Meyer met Callum Scotson, tweede op het WK ploegkoers, hoog in net als het Belgisch-Duitse koppel Gerben Thijssen, die debuteert in de grote zesdaagse, met Leif Lampater. Kortom, het belooft een spannende strijd te worden met een evenwichtig samengesteld deelnemersveld, waarin de wereldtop van het baanwielrennen present tekent”, verduidelijkte Christophe Sercu.

De deelnemende ploegen: Morgan Kneisky (Fra)/Benjamin Thomas (Fra); Elia Viviani (Ita)/Michele Scartezzini (Ita); Moreno De Pauw (Bel)/Kenny De Ketele (Bel); Gerben Thijssen (Bel)/Leif Lampater (Dui); Cameron Meyer (Aus)/Callum Scotson (Aus); Otto Vergaerde (Bel)/Nick Stöpler (Ned); Mark Stewart (GBr)/Ollie Wood (GBr); Robbe Ghys (Bel)/Lindsay De Vylder (Bel); Yoeri Havik (Ned)/Wim Stroetinga (Ned); Jonas Rickaert (Bel)/Roy Pieters (Ned); Marc Hester (Den)/Christian Grasmann (Dui); Tristan Marguet (Zwi)/Louis Pijourlet (Fra)

Aangeboden door onze partners