Fit & Gezond

Documentaire gaat op zoek naar het geheim van mensen die alles eten en toch slank blijven

Print
Documentaire gaat op zoek naar het geheim van mensen die alles eten en toch slank blijven

Foto: Channel 4

Heb jij ook zo'n vriendin die alles kan eten en toch geen gram bijkomt? De Britse Anne-Marie Martin is zo iemand en net daarom wordt ze gevolgd in de nieuwe documentaire 'The Truth About Slim People' die wordt uitgezonden op de Britse zender Channel 4. Daarin proberen ze achterhalen wat er net voor zorgt dat ze zo mager blijft en dat terwijl ze onder andere drie à vier keer per week bij McDonald's eet.

De 42-jarige Anne-Marie Martin wordt door al haar vriendinnen benijd omdat ze zo mager is en ook nog eens ongezond eet. Zo start ze haar dag vaak met een geroosterde boterham met flink wat kaas en gaat het een paar keer per week 's avonds richting McDonald's. Ze doet bovendien niet aan sport, maar weegt amper 57 kilogram, heeft een maatje 36 en beviel van twee kinderen. Dan moet ze toch wel een goed metabolisme hebben?

Dat is in elk geval het uitgangspunt van de documentaire 'The Truth About Slim People' die haar vijf dagen lang volgt om te proberen achterhalen wat haar geheim is. Daarbij wordt er gefocust op hoeveel ze effectief beweegt, hoe ze slaapt, hoe haar darmflora er uitziet en natuurlijk ook op wat ze allemaal achter de kiezen stopt. Zo komen de documentairemakers een aantal opvallende zaken te weten die indicatoren zouden kunnen zijn voor haar slanke figuur.

Hartig boven zoet

Zo kunnen ze na enkele dagen observatie vaststellen dat Anne-Marie nooit later op de avond nog snel iets eet of snackt. Bovendien blijkt ze ook geen emotionele eter te zijn en verkiest ze hartige snacks boven zoetere versies zoals chocolade, taart en koekjes. "Ik grijp nooit naar een doos chocolaatjes of een zakje chips als ik een slechte dag heb", zegt ze. En ook meer dan soms een glaasje wijn wordt er niet gedronken. Dat zouden allemaal indicatoren kunnen zijn, maar daar stopt het niet.

Negen uur slaap

Er werd ook dieper ingezoomd op wat er in haar lichaam gebeurt en zo werden onder meer haar slaap- en bewegingspatroon en haar darmflora onder de loep genomen. En wat bleek, Anne-Marie gaat steevast rond 23 uur slapen en maakt dat ze altijd om en bij de negen uur slaapt. Uit de resultaten blijkt ook dat ze daarbij een flinke vier uur heel diep slaapt. In haar darmen werd dan weer twee keer zoveel als gemiddeld de nuttige bacterie akkermansia werd teruggevonden. Ook bleek ze - hoewel ze niet aan sport doet - veel meer te bewegen dan ze dacht omdat ze moeilijk kan stilzitten.

Eén echte oorzaak voor haar goede metabolisme wordt niet aangeduid in 'The Truth About Slim People', maar de resultaten lijken er op te wijzen dat er heel wat factoren meespelen die die enkele gelukkigen geen grammetje doen bijkomen.

Niet te missen