© ggm

Geen kerkelijke begrafenis voor Marieke Vervoort: “Als er al een God bestaat, is het een slechterik”

Er is al heel wat inkt gevloeid over de euthanasie van Marieke Vervoort, niet in het minst in haar eigen boek “De andere kant van de medaille”. ‘Wielemie’ vertelt nu in Dag Allemaal dat ze voelt dat ze heel dicht bij euthanasie staat: “Het wordt moeilijk, niet alleen fysiek, maar ook mentaal.”

nkdr

“Wat stelt mijn leven nog voor”, vraagt Marieke Vervoort zich af in Dag Allemaal. “Van de zetel naar het bed, en omgekeerd. Dat is Marieke niet meer hé. Ik wil onder de mensen komen. Tot nu toe ging er vaak een deur toe maar ging er een andere deur weer open. Nu gebeurt dat niet meer.”

“Ik word ’s nachts steeds vaker krijsend wakker van de pijn. Mensen zien me alleen maar als ik medailles win, blij ben en straal. Maar er is dus nog een andere kant van de medaille. Ik ben blij dat tv-maker Erik Goens die heeft getoond toen ik in ‘Het Huis’ was.”

Het liefst van al zou ze in haar slaap willen overlijden, zo vertelt de atlete uit Diest. “Maar zo werkt het helaas niet. Mijn lichaam is léég. Elke spuit die ze moeten geven, doet pijn.” Op dit moment wacht Marieke nog af of de dokters haar meer comfort kunnen bieden dan nu het geval is, want “zoals het nu gaat, is het niet vol te houden.” Als blijkt dat er geen mogelijkheid tot verbetering meer is, dan stopt het voor Wielemie.

Een kerkelijke begrafenis wil ze absoluut niet, zo vertelt ze. “Als er al een God bestaat, is het een slechterik. Anders zou ik nu toch niet zo hard afzien?”

Meer over Dag Allemaal