Inspectiediensten ronden controle omstreden kippenbedrijf af

Print
 Inspectiediensten ronden controle omstreden kippenbedrijf af

De controlediensten Dierenwelzijn van bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) ronden dinsdagmiddag hun inspectieronde af. Dat gaf de zaakvoerder Hans Pyfferoen ter plaatse, op een van de sites in Wingene, mee. Hij houdt zich voorlopig van alle commentaar.

De inspectiediensten hebben dinsdagochtend alle sites van het bedrijf van de familie Pyfferoen, een zestal in de omgeving van thuisbasis Wingene, gecontroleerd. Rond de middag waren ze klaar en nu zal het verslag opgemaakt worden. Dat gaat naar Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, die dan verder beslist over eventuele maatregelen.

Zaakvoerder Hans Pyfferoen onthoudt zich van alle commentaar en wacht het verslag van de inspectie af. Ook de inspectiediensten houden de lippen stijf. Vorig jaar werd het bedrijf al eens gecontroleerd, maar zware inbreuken werden niet gevonden en drastische maatregelen moesten niet genomen worden.

Maandag pakte dierenrechtorganisatie Animal Rights voor een derde keer op korte tijd uit met een undercoverfilmpje. Dit keer werd gefilmd in een vestiging van de familie Pyfferoen die werkzaam is in de pluimveesector met een zestal vestigingen, waaronder legbatterijen. In het filmpje was te zien hoe kippen moesten leven in erbarmelijke omstandigheden. Enkele kippen vertoonden verwondingen, waren verzwakt of waren zelfs al overleden.

Weyts nam meteen de beslissing om inspecteurs naar Wingene te sturen om de omstandigheden ter plaatste te bekijken en een verslag op te maken.