Zeilclub niet vervolgd voor kieperen pesticide in Plas Kelchterhoef

Print
Zeilclub niet vervolgd voor kieperen pesticide in Plas Kelchterhoef

Foto: Dick Demey

Houthalen-Helchteren -

Voor de Hasseltse correctionele rechtbank zijn dinsdag zeilclub VVW Kelchteren en hun voorzitter moeten verschijnen voor het kieperen van zout in De Plas in Kelchterhoef.

In 2014 doken er foto’s van de feiten op en ontstond er heel wat commotie. Bedoeling van de zeilclub was om zo de fel woekerende waterpest te bestrijden. In dezelfde periode had ook iemand bewust 25 kilogram terbutryne of een pesticide dat op de verboden lijst staat in het water gegooid omdat het zout zonder resultaat bleef.

Het parket vervolgt de zeilclub en de voorzitter hier niet voor. “De dader van deze feiten is nooit gevonden”, luidt het. Wel staan de zeilclub en voorzitter terecht voor het zout dat in het water van De Plas in Houthalen-Helchteren beland is. Volgens het parket gaat het om 4.000 kg. “Mijn cliënt zegt dat het 2.100 kg is. Eigenlijk maakt niet zo veel uit. Vergelijk het met twee of drie korrels zout in een glas van 25 cl”, zegt advocaat Eric Wouters die de club en voorzitter verdedigt. Tot een behandeling van de zaak kwam het dinsdag niet. Wouters en de advocaten van de burgerlijke partijen vroegen om een uitstel waardoor de behandeling nu voor 6 februari gepland is.