Concertzalen voeren strijd tegen rokers op

Print
Concertzalen voeren strijd tegen rokers op

Foto: IMAGEGLOBE

Sigarettenrook helemaal weren uit concertzalen lukt moeilijk, ervaren de uitbaters. Met Kom op tegen Kanker stampen ze een actie uit de grond.

Terwijl het redelijk goed lukt om in de meeste cafés het rook­verbod af te dwingen, stellen controleurs van Volksgezondheid het vaakst problemen vast bij evenementen en festivals in gesloten ruimtes. “Vorig jaar hebben we bij 22 procent van die controles pv’s moeten opstellen”, zegt Paul Van den Meerssche. “Behalve over de concertzalen spreken we dan ook over fuiven. Meer dan driekwart doet het goed, maar er is geen enkele andere categorie waar we zoveel inbreuken zien.”

In de cafés stelden de controleurs nog in 13 procent van de gevallen een inbreuk vast, in casino’s en gokzalen – jarenlang de kop­loper – liep dat op tot 19 procent. Van den Meerssche: “In de concertzalen is het donker, er hangt een bepaalde sfeer. Dat maakt het moeilijker om het rookverbod te doen naleven, zeker bij bepaalde muziekgenres.”

Kom op tegen Kanker werkt intussen aan een actie die de sigaretten definitief moet bannen uit de concertzalen. “Vorige week zijn we nog langsgegaan bij de AB”, zegt algemeen directeur Marc Michils. “Ook de Sportpaleis Groep (die ook de Lotto Arena en Vorst Nationaal beheert, nvdr.) en de ­concertorganisator Livenation doen mee. We zijn volop bezig om alle partijen te verzamelen. De ­bedoeling is de campagne te richten op jongeren en het positief te benaderen: eigenlijk is roken compleet achterhaald. Je hebt het niet nodig om je uit te leven. Die boodschap werkt aanvullend bij het verbod, en zo’n strategie kan werken om gedrag te veranderen.” De campagne wordt volgend jaar zichtbaar.