Mama

Van Kate Middleton tot Gwyneth Paltrow: iedereen wilde deze kinderwagen. Nu staat het merk te koop

Print
Van Kate Middleton tot Gwyneth Paltrow: iedereen wilde deze kinderwagen. Nu staat het merk te koop

Foto: Instagram

Als je ze niet kent bij naam, heb je ze zeker al zien voortgeduwd worden door een celeb of hippe ouder: de wereldberoemde buggy’s van het Nederlandse Bugaboo. Vandaag gaat het niet goed met het bedrijf, want het staat te koop. Dat meldt Het Parool.

Van Madonna tot Gwyneth Paltrow en Elton John: A-listers waren sinds de lancering in 1999 dol op het design van de kinderwagen. Zelfs Kate Middleton heeft er een in haar collectie, die ze straks misschien weer van zolder haalt. In Groot-Brittannië kon men er zelfs niet bij dat de hertogin van Cambridge voor een Nederlands in plaats van Brits ontwerp had gekozen.

Buggy van de sterren

Het was duidelijk: Bugaboo was dé kinderwagen van de sterren en van hippe vogels. Maar vandaag zijn de ontwerpen zo goed ingeburgerd, dat het imago bestoft is. Volgens de Nederlandse pers zijn er tegenwoordig veel andere firma’s die de ontwerpen als basis hebben gebruikt, waardoor Bugaboo zelf zich niet meer kan onderscheiden. Die voortdurende evolutie van buggy’s heeft echter geen al te grote gevolgen voor het merk. En toch staat het te koop.

Ruziënde oprichters

De reden? De oprichters Max Barenbrug en zijn ex-schoonbroer Eduard Zanen kunnen het niet meer met elkaar vinden. De wrijvingen werden duidelijk in 2008, toen het bedrijf een crisis op organisatorisch vlak doormaakte. Op aandringen van Fortis diende er een strakkere organisatorische regeling te komen. Zanen, die al zijn spaarcenten in Bugaboo investeerde, ging akkoord maar Barenburg trok er zich niets van aan en deed gewoon door zoals hij bezig was. De onenigheid tussen de oprichters leidde in 2012 tot meer frictie en het besluit dat ze het bedrijf in geval van meer onenigheid zouden verkopen. Dat wilde Barenburg naar verluidt niet, waardoor de oprichters elkaar vorig jaar tegenkwamen op de rechtbank. De Nederlandse krant schrijft nu dat het ernaar uitziet dat de zaak afgerond is in het voordeel van Zanen, waardoor het beroemde bedrijf te koop staat voor 200 miljoen euro. Naar verluidt zijn er al potentiële kopers uitgenodigd.

Niet te missen