Opnieuw gewelddadige conflicten in asielcentrum Houthalen-Helchteren

Print
Houthalen-Helchteren -

Het asielcentrum op de Kazernelaan in Houthalen-Helchteren is dit weekend opnieuw meermaals opgeschrikt door gewelddadige conflicten.

Het eerste conflict ontstond vrijdagavond omstreeks 20u30. Een tiental mensen raakten er om onbekende reden betrokken bij een vechtpartij. De politie CARMA kwam tussenbeide en hield één bewoner bestuurlijk aan. Later op de avond kwam het echter tot een nieuwe vechtpartij tussen een aantal bewoners, waarop meerdere politieploegen ter plaatse gingen en vier personen meenamen naar het commissariaat.

Nadat de personen terug vrijgelaten werden, besloot de directie van het opvangcentrum de spilfiguren van het conflict te verwijderen uit het centrum. Vijf bewoners werden naar verschillende andere opvangcentra overgeplaatst, één iemand werd tijdelijk uitgesloten. Toen drie van de bewoners zaterdagnamiddag rond 17 uur moesten vertrekken, raakten de gemoederen opnieuw verhit, waarbij er ook materiële schade was. Bij de gewelddadige conflicten raakten twee personeelsleden van het opvangcentrum lichtgewond.

"Het is allemaal vrij tumultueus verlopen", vertelt burgemeester Alain Yzermans (sp.a) aan TVL. "Er is een vechtpartij ontstaan tussen een tiental mensen. De politie is daarbij betrokken onmiddelijk en er gebeurde één bestuurlijke aanhouding. Nadat de gemoederen waren bedaard zijn ze opnieuw beginnen vechten. De politie is toen ter plaatse gekomen met veel ploegen en er zijn vijf bestuurlijke aanhoudingen gebeurd. Daarna is besloten om enkele mensen uit het asielcentrum te zetten, maar ook tijdens die transfer is het verkeerd gegaan en zijn mensen amok beginnen maken."

"Bij de incidenten zijn twee lichtgewonden bij het personeel te betreuren", gaat Yzermans verder. "Ik vind het heel erg wat er gebeurd is, maar goed, ik denk dat zowel de politie als de leiding van het Rode Kruis en het asielcentrum zeer kordaat en zeer gepast hebben opgetreden." 

In september vorig jaar vielen er bij een vechtpartij in het asielcentrum twee zwaargewonden. "Het is vrij rustig geweest de voorbije maanden, maar elk feit is er natuurlijk één te veel. We volgen het asielcentrum op de voet op en de politie is bij incidenten altijd zeer snel ter plaatse", besluit Yzermans. 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio