Beauty

Daarom test je beter geen cosmetica in de winkel

Print
Daarom test je beter geen cosmetica in de winkel

Foto: Shutterstock

Eerder deze week is een Amerikaanse vrouw een rechtszaak gestart tegen het cosmeticamerk Sephora, omdat ze naar verluidt besmet raakte met herpes nadat ze een lippenstiftstaaltje uitprobeerde in de winkel. Een expert waarschuwt nu voor de gevaren die hier mogelijk mee gepaard gaan. Volgens hem loop je wel degelijk het risico op een herpesbesmetting en zelfs blindheid als je met teststaaltjes in de weer gaat.

Amreen Bashir, die als professor in de biomedische wetenschappen aan de Amerikaanse Aston University werkt, waarschuwt in de Britse krant Daily Mail voor de gevaren van het gebruik van cosmeticastalen in winkels. Dat doet hij naar aanleiding van een recente rechtszaak, waarbij een Amerikaanse vrouw het gevecht aangaat met een cosmeticamerk, omdat ze naar eigen zeggen besmet raakte met herpes nadat ze een lippenstiftstaal uitprobeerde in de winkel.

De expert bevestigt nu dat teststalen helemaal niet zo onschuldig zijn en dat ze besmettelijke pathogenen kunnen bevatten. "Cosmetica bevat bewaarmiddelen die de groei van bacterieën afremmen, maar ze kunnen besmet raken wanneer personen hun vingers of besmette borstels gebruiken om de producten aan te brengen of wanneer de producten slecht bewaard worden," verklaart Amreen Bashir. "Bovendien worden borstels en sponsjes in winkels door visagisten vaak bevochtigd om de applicatie te vergemakkelijken, waardoor de groei van bacteriën extra gestimuleerd wordt."

Maar niet enkel lippenstifttesters brengen het risico op herpes met zich mee, mascarastaaltjes kunnen zelfs bindvliesontsteking aan het oog veroorzaken. Deze besmettelijke oogaandoening gaat gepaard met roodheid, opgezwollen oogleden, het vrijkomen van etter en pus uit het oog en in extreme gevallen kan het leiden tot blindheid. De professor raadt iedereen dan ook ten strengste af om dergelijke testproducten uit te proberen.

 

 

 

 

 

 


 

Niet te missen