Twee jaar cel voor opa (73) die kleindochter meermaals verkrachtte

Print
Twee jaar cel voor opa (73) die kleindochter meermaals verkrachtte

Foto: Getty Images/iStockphoto

Houthalen-Helchteren -

Een 73-jarige grootvader uit Houthalen-Helchteren is vrijdag in Hasselt veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan twee effectief, voor de verkrachting van zijn kleindochter. De feiten, die begonnen toen het meisje acht jaar was, speelden zich tussen juni 2004 en september 2009 af. Op zijn proces verdedigde de man zich door te stellen dat “het meisje zelf de aanleiding gaf tot seks”.

“Het is bijzonder schrijnend om de verantwoordelijkheid in de schoenen van een kind van acht jaar te schuiven. Een kind van die leeftijd maakt geen seksuele avances naar haar eigen grootvader”, aldus het vonnis.

Hallucinante uitspraken

Het was in de garage van de zeventiger dat de gruwel zich afspeelde. Het meisje woonde samen met haar vader bij de grootouders in die het merendeel van de tijd op haar pasten. Pas in 2014 durfde ze met haar verhaal naar de politie te stappen en legde ze zeer gedetailleerde verklaringen af. Meermaals zei hij dat de onderzoekers maar wat moesten opschrijven omdat hij er snel vanaf wilde zijn omdat hij niet goed was. De verdachte bekende toen eveneens dat hij verschillende jaren meermaals aan haar vagina en borsten zat. De man deed in die periode wel meer hallucinante uitspraken. “Zij gaf de aanleiding tot seks en zette zelf aan tot misbruik. Zeker als ze in de zetel met haar benen open lag”, luidde het.

De verdachte dwong het meisje om haar mond te houden, want anders zou de familie uit elkaar vallen. Op zijn proces probeerde de verdachte de meubelen te redden, maar legde warrige en tegenstrijdige verklaringen af waardoor hij ook daar nagenoeg alle krediet verloor. Naast de celstraf is de opa vrijdag ook voor vijf jaar uit de rechten ontzet. Aan zijn intussen meerderjarige kleindochter moet hij een vergoeding van 3.780 euro betalen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio