Drie maanden cel voor couperen van twee honden: “We zien dit niet meer door de vingers”

Print
Drie maanden cel voor couperen van twee honden: “We zien dit niet meer door de vingers”

Foto: Photo: Tom Palmaers

De rechtbank van Antwerpen heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden en een geldboete van 3.000 euro voor het couperen van de oren van twee honden. De opbrengst van de verkoop van 8 pups via Facebook werd verbeurd verklaard. De man mag bovendien drie jaar lang geen dieren meer houden.

“Ik hoop dat deze straf andere mensen kan afschrikken”, zegt Vlaams minister Ben Weyts. Adverteren op Facebook is namelijk alleen toegestaan aan erkende kwekers of erkende handelaars. “We willen controle houden op de kweek en de handel”, zegt Weyts. “Dat kan niet als zomaar iedereen een handeltje opzet via sociale media. De rechtbank heeft in dit geval heel terecht de opbrengst van 5.400 euro voor de 8 pups verbeurd verklaard”.

Cosmetische redenen

De veroordeelde man had ook de oren van twee Amerikaanse Bull Terriers gecoupeerd. Bij couperen wordt de staart of de oren van een dier om cosmetische redenen ingekort. Voor het officiële verbod in 2001 was dit een courante praktijk bij rassen als de Doberman, de Boxer en het Schipperke. Nog altijd stellen de diensten van minister Weyts af en toe inbreuken vast, vooral dan bij honden van het type Amerikaanse Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier en pitbullachtigen. Eigenaars korten oren in om hun dieren een “gevaarlijke” uitstraling te geven. Weyts: “Dit is een vorm van verminking en we zien dit anno 2017 niet meer door de vingers”.

De bal ging aan het rollen na controles door de politie en de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn. “Ik ben blij dat dit dossier niet in een of andere lade verdwenen is”, zegt Weyts. “Het is belangrijk dat het gerecht dit soort zaken serieus neemt en strenge straffen uitspreekt. De objectieve en subjectieve pakkans voor dierenbeulen moet naar omhoog”.